BiH
0

Nović: Ne bude li usvojen zakon o ličnoj karti imat ćemo ozbiljne probleme

FENA
Sredoje Nović
Sredoje Nović
Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas podržala Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ličnoj karti državljana BiH, koji bi na sjednici zakazanoj za sutra trebao razmatrati Dom naroda državnog parlamenta. Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović, koji je prisustvovao sjednici Ustavnopravne komisije, kazao je da je ovo izuzetna prilika da se u BiH donese jedan, u osnovi, dobar zakon, odnosno izmjene i dopune zakona o ličnoj karti državljana BiH.

"Ukoliko sutra Dom naroda ne bi usvojio ovaj zakon, mislim da bismo imali dosta ozbiljne posljedice u BiH. Prije svega, nova lična karta je karta s biometrijskim podacima koja će se, očekujemo, moći koristiti za prelazak državne granice s Hrvatskom koja iduće godine ulazi u EU", kazao je Nović.

Po njegovim riječima, ukoliko ne bi bile usvojene izmjene i dopune Zakona o ličnoj karta, 1. januara 2013. godine građani koji su izvadili lične karte prije 10 godina, dakle 2003. godine, a njih je oko 500 hiljada, morali bi da mijenjaju lične karte i dobiju ponovno postojeće lične karte.

"Ukoliko se pak ovaj zakon usvoji sutra, mi smo i ovako u izuzetno kritičnom terminu, vremenski gledano, za raspisivanje tendera i nabavku novih ličnih karata, po novoj tehnologiji, a to znači da kasnimo gotovo više od godinu dana", upozorio je ministar Nović.

Podsjetio je da je ovaj zakon upućen u parlamentarnu proceduru u augustu 2010. te da je bilo realno očekivati da taj zakon bude usvojen najkasnije prvih mjeseci 2011. godine.

Tada bi nadležna agencija i ministarstvo imali dosta vremena, gotovo 20 mjeseci, da provedu kompletnu proceduru po Zakonu o javnim nabavkama.

"S obzirom na to da sada tog vremena više nemamo, ono je potpuno potrošeno, nama preostaje jedino da idemo u proceduru skraćene nabavke u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Učinit ćemo sve da ispoštujemo taj rok", kazao je Nović.

U protivnom, dodao je, ako bi BiH recimo išla u nabavku ličnih karata po starom zakonom, u idućoj godini to bi značilo negdje oko 550 hiljada starih ličnih karata, a to je oko dva miliona KM.

Ustavnopravna komisija Doma naroda podržala je prijedlog ovog zakona, uz dva amandmana koje je predložio predsjedavajući Komisije Krstan Simić.

Amandmani bi omogućili da tekst zakona bude istovjetan onome koji je ranije usvojen u Predstavničkom domu, da se ne bi gubilo vrijeme na usaglašavanje između domova.

Suzdržan prilikom glasanja i o amandmanima, a i o samom zakonu bio je član komisije Halid Genjac, koji je kazao da bi bilo dobro da se delegatima pokaže obrazac, bar vizuelno idejno rješenje, da vide kako bi trebala izgledati nova lična karta.

Konačnu riječ o predloženom zakonu trebao bi dati Dom naroda državnog parlamenta na sjednici u srijedu.