Zarobili ga u mrežu
282

Novi Zeland: Nasmrt pretukli morskog psa da bi uslikali selfie

K.B.
Foto: Screenshot/Youtube/Trendz
Foto: Screenshot/Youtube/Trendz
Veliki morski pas uginuo je na plaži u Aucklandu, na Novom Zelandu, nakon što je podlegao ozljedama koje mu je nanijela grupa muškaraca.

Prolaznici su prvo pomislili da se morski pas nasukao u plitkoj vodi na plaži Orewa, pa su ga pokušali povući nazad u vodu, ali ti pokušaji su bili uzaludni, jer je morski pas već uginuo.

Očevici su tvrdili da je grupa muškaraca zarobila morskog psa u mrežu prije nego što su ga dovukli na plažu. Tada su ga počeli udarati i tako mu oštetili čeljust. Nakon ovog čina, počeli su se slikati pored životinje koja je uginula.

Ostali prolaznici su se pokušali umiješati i skloniti morskog psa od ovih ljudi, ali je tada grupa postala ekstremno agresivna. Kada je policija stigla, grupa muškaraca koja je mučila i na kraju usmrtila morskog psa im je dala lažne informacije i stopila se s većom grupom ljudi koji su se okupili oko mrtve životinje.

Velike bijele psine se nalaze na listi globalno ugroženih vrsta i potpuno su zaštićene u novozelandskim vodama, što znači da je protuzakonito ubiti je, ozlijediti ili izvaditi je iz vode. Znanstvenik Clinton Duffy je rekao policiji i medijima da je morski pas bio uhvaćen u mrežu, a kako je zaštićena vrsta, tko god da je ulovi, mora je odmah pustiti na slobodu i taj ulov prijaviti Odsjeku za očuvanje prirode.

Odsjek za očuvanje prirode istražuje okolnosti pod kojima je psina uginula. Ako krivci budu uhvaćeni, morat će platiti kaznu do 250 tisuća dolara ili će provesti šest mjeseci u zatvoru.