{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi zastupnici Skupštine KS-a: Prioritet ekonomija

F
11.11.2014. u 11:27
10
10
Novi zastupnici Skupštine KS-a: Prioritet ekonomija
10
Novi zastupnici Skupštine KS-a: Prioritet ekonomija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH) objavila službene rezultate općih izbora u BiH, većina zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo u prvi plan stavljaju rješavanje ekonomskih problema i povećanje standarda života u kantonu.
Član Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) BiH Elvir Refić kazao je za Agenciju Fena da očekuje da će se u Kantonu Sarajevo formirati stabilna vlada koja će osigurati ekonomsku, političku i socijalnu stabilnost.

"Prioriteti SDABiH u novom mandatu bit će programi razvoja KS-a, zapošljavanja i socijalni programi s akcentom na zaštitu porodice kao i rješavanje problema komunalnih preduzeća", istakao je.

Što se tiče formiranja skupštinske većine, kazao je da će SDA insistirati na programima razvoja KS-a, te da neće ulaziti u koalicije samo da bi formirali vlast.

Zastupnik Saveza za bolju budućnost u Skupštini KS-a Dževad Rađo kazao je za Fenu da su prioriteti ove stranke poboljšanje standarda i uvjeta života u KS-u.

"Želimo uvesti više reda u javna komunalna preduzeća i boriti se za pravnu državu", istakao je.

Također je dodao da žele preusmjeriti sredstva iz javne potrošnje u realni sektor i oživljavanje privrede. Istakao je da će se predstavnici ove stranke zalagati i za mnogo bolje obrazovanje, jer smatraju da je to investicija.

"Ako ova vlast ostane u kontinuitetu, situacija u KS-u se neće popraviti. Ukoliko dođu novi ljudi, možemo se nadati boljitku", zaključio je.

Kako kažu iz Naše stranke, prioriteti njihovih zastupnika u Skupštini KS-a u naredne četiri godine bit će smanjenje javne potrošnje i krupni rezovi u javnim preduzećima koji su pred kolapsom kao što su GRAS, ZOI'84 i Vodovod i kanalizacija.

"Također imamo niz mjera koje smo preporučili na svim nivoima vlasti, a tiču se ekonomske politike, odnosno novog pristupa zapošljavanju i primjena javnih politika kao što su urbanizam, gradnja, zaštita okoliša i kultura", istakli su.

Zastupnik Demokratske fronte - Željko Komšić u Skupštini KS-a Mario Vukasović istakao je da je najbitnije odmah na početku odgovorno postupati prema građanima da bi svi koji u skupštinskim klupama budu predstavljali građane ozbiljno shvate bitnost trenutka u kojem se nalaze i da se problemi KS-a počnu sistematski rješavati.

"U Demokratskoj fronti se nećemo zalijetati s ulaskom u vlast i popunjavati skupštinsku većinu samo za to da bismo bili dio te vlasti", poručio je.

Također je naglasio da je najbitnije da rade u interesu građana, budu dosljedni sebi i onome što su obećavali, jer smatra da se kvalitetno i korisno može raditi i kao konstruktivna opozicija, podržati sve što je u interesu sugrađana, a spriječiti sve što bi dovelo do daljnjeg srozavanja i gomilanja problema u kantonu.

Zastupnik SDP-a u Skupštini KS-a Amel Mekić kazao je za Agenciju Fena da osnovni prioritet treba da bude prevazilaženje evidentne krize, posebno one ekonomskog karaktera koje pogađa svakog njegovog sugrađanina.

"Prioriteti moraju biti oni koji u kratkom vremenu mogu stabilizirati kantonalni budžet koji se mora usmjeriti na projekte od direktnog značaja i utjecaja na poboljšanje kvaliteta života u Kantonu Sarajevo", poručio je.

Također je naglasio da budžeti ne smiju biti socijalnog karaktera, već da se prvenstveno razmišlja o stvaranju novih vrijednosti u vidu proizvodnih pogona, fabrika i zaštiti domaće proizvodnje.

Naveo je da je potrebno napraviti bolji ambijent za bržu i lakšu registraciju firmi, pa čak i ako treba ustupanje kompletne infrastrukture investitorima, koji će zaposliti hiljade građana. Istakao je da kao sportista i olimpijac ima obavezu da u prioritete svrsta rad na poboljšanju uvjeta za bavljenje sportom.

"Smatram da budući saziv Skupštine može pronaći mnogo zajedničkih rješenja da bi Skupština Kantona Sarajevo više radila u korist građana, a manje priređivala reality show za gledatelje televizijskih prijenosa Skupštine", zaključio je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: