{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi zastupnici: Ko ima najviše, a kome će topli obrok biti veći od broja glasova

28.10.2014. u 12:25
31
50
Novi zastupnici: Ko ima najviše, a kome će topli obrok biti veći od broja glasova
31
Novi zastupnici: Ko ima najviše, a kome će topli obrok biti veći od broja glasova
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Centralna izborna komisija BiH jučer je objavila utvrđene rezultate Općih izbora. U parlamentarnim klupama ćemo tako gledati neka nova, ali i veliki broj lica koja već godinama gledamo na političkoj sceni. Ovih drugih je puno više.
Kao što to uvijek biva, tako će i ovog puta u parlamentima biti i onih koji su jedva dobili toliko glasova da se može reći da će nekoga tamo predstavljati. S druge strane, ima i onih koji su dobili impresivnu podršku glasača.

Parlament BiHKada je u pitanju Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH najviše glasova je dobio Mladen Bosić, predsjednik SDS-a (51.783). Bosića po broju glasova slijede Nikola Špirić iz SNSD-a (43.857) i Željko Komšić, predsjednik DF-a (42.407).

Zastupnici sa najmanjim brojem glasova su Saša Magazinović iz SDP-a (2.489) i Maja Gasal-Vražalica iz DF-a (2.527).

Parlament Federacije BiHU Federalnom parlamentu je veći broj onih koji imaju manje od 1.000 glasova, a dobit će mandat. Spomenimo prvo da je zastupnik sa najvećim brojem glasova u ovom parlamentu Mirsad Kukić sa 22.177 glasova.

Franjka Suzana Galić bit će zastupnica sa ubjedljivo najmanjim brojem glasova. Ona je ušla preko kompenzacijskog mandata i 182 glasa iz Kantona 10. Slijedi je Munib Jusufović iz SBB-a koji je također dobio kompenzacijski mandat, a broj glasova je 593.

Manje od 1.000 glasova imaju i: Fahrudin Nikšić (900), Stanko Vasić (996), Jusuf Bubica (941), Mirela Halilović (888), Jasenko Selimović (960) i Nermina Zahirović (670).

Narodna skupština RS-aU Narodnoj skupštini RS-a zastupnik sa najviše glasova je Igor Radojičić. Dobio ih je 25.790.

Najmanje glasova u Narodnoj skupštini RS-a dobio je Adam Šukalo, i to 260 glasova. Slijede Ivana Lovrić sa 322, Zorka Andić sa 363, Zdenka Gojković sa 575, Dragan Ristić sa 758 i Neda Petrić sa 846.

Izborni zakon i izborna pravila u BiH su takva kakva su i raspodjela mandata je takva da je moguće ući u parlament sa ovako malim brojem glasova. Samo napomene radi, moguće su manje korekcije kada je u pitanju raspodjela mandata, što je najavljeno u CIK-u. Konačni rezultati bit će objavljeni kroz nekoliko dana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: