BiH
1

Novi zakon pred zastupnicima NSRS: Dovođenje RS-a u potčinjeni položaj krivično djelo

Piše: M. T.
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Prijedlog zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog kriminala i najtežih oblika privrednog kriminala izazvao je oštre reakcije opozicije u RS-u.

"Sporan je član 13. Prijedloga zakona o suzbijanju korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, jer su tu neosnovano uvrštena ili namjerno izostavljena pojedina krivična djela, ali meni je za oko zapalo krivično djelo tzv. dovođenja Republike Srpske u položaj potčinjenosti i zavisnosti. Postavio sam pitanje ministru da li će odgovarati oni koji su RS, u proteklih 10 godina, doveli u ekonomsku zavisnost podizanjem raznih kredita i zaduživanjem do zakonski dozvoljene granice od 16 posto BDP-a, tako da je svako rođeno dijete, prije nego što dobije JMBG, već dužno 3.000-4.000 KM", rekao je Davor Šešić, poslanik SDS-a u NS RS.

Šešić smatra da se predloženim zakonom štiti pozicija, odnosno njeni članovi koji su činili krivična djela, pogotovo u slučaju primanja i davanja mita, kao što je bio slučaj kod konstituisanja vladajuće većine.

"Ukoliko bi se pokrenula istraga oko toga, ovo posebno odjeljenje se može proglasiti nadležnim, preuzeti taj slučaj i nakon određeno vremena saopštiti da nije bilo dovoljno činjenica koje ukazuju da je to krivično djelo počinjeno", strahuje Šešić.

Stav NDP je da zakon mora biti povučen jer je to zakon koji isključivo služi za razračunavanje sa političkim neistomišljenicima pred lokalne izbore. Spremni su, kažu, da učine sve da zakon ne prođe.

"Predizborna kampanja je već krenula, a oni optužujući ljude po političkoj osnovi za tzv. izdaju koja se stalno spominje kao nešto što rade čelnici Saveza za promjene, oni pripremaju teren za diskreditaciju i progon tih ljudi u predizbornoj kampanji, uz svesrdnu podršku režimskih medija", kaže Zdravko Krsmanović, poslanik NDP-a u NS RS.

Ističe da je to imao priliku da iskusi i na sopstvenoj koži u Foči kada je Jedinica za posebne istrage stalno dolazila da ga kontroliše, imputirajući mu time da je kriminalac i odvlačeći mu biračko tijelo.

"Sam naslov i tekst zakona nemaju veze jedan s drugim, odnosno nisu kompatibilni, u članu 13. su promiješane kruške i jabuke, odnosno napravljena je neka vrsta pravnog bućkuriša. Predloženi zakon je samo loša kopija prethodnih zakonskih rješenja i rada, odnosno nerada Specijalnog tužilaštva RS, te će se nastaviti pričati o borbi protiv kriminala i korupcije, a ništa se konkretno neće dešavati", naglasio je Miroslav Brčkalo, poslanik PDP-a.

Ministar pravde RS-a Anton Kasipović obrazložio je da zakon predviđa da se u Tužilaštvu RS-a osniva Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala koje je samostalno u svom radu.

Stupanjem na snagu tog zakona bi prestalo da postoji Specijalno tužilaštvo RS-a, osnovano pri Okružnom tužilaštvu Banja Luka.