Bez subvencija
427

Novi udar na džepove građana: Drastično poskupljenje plina u Sarajevu

S. Š. U.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Nakon što je početkom ove godine cijena plina povećana za 14,95 posto, stupanjem na snagu nove odluke Vlade FBiH o davanju saglasnosti na veleprodajnu cijenu prirodnog plina, od jučer je plin skuplji za 21,7 posto.

U Kantonu Sarajevo dio poskupljenja do sada je subvencionirala Kantonalna vlada, no za sada to više neće biti slučaj. Najave su da će računi ukupno porasti do vrtoglavih 40 posto.

Čini se da nove cijene ovaj puta neće biti subvencionisane niti od jednog nivoa vlasti.

Kompanija Sarajevogas objavila je da će se nova cijena prirodnog plina za distributivna privredna društva na području Federacije BiH početi primjenjivati od 01.04.2022.godine, odnosno na nadolazećem računu.

Nova cijena iznosi 809 KM/1000 Sm3, odnosno 0,809 KM/Sm3. Odluka je objavljena jučer u Službenim novinama FBiH, kada je i stupila na snagu.

Screenshot: Sarajevogas
Screenshot: Sarajevogas

Kantonalni ministar komunalne privrede Enver Hadžiahmetović potvrdio je za Klix.ba da se na Vladi KS to pitanje još uvijek nije razmatralo, nije bilo govora o toj tački i da u ovome trenutku nema informaciju o potencijalnom nastavku subvencioniranja cijena plina u KS.

"Trenutno nema takvog raspoloženja jer su u pitanju finansijska sredstva, za prva tri mjeseca u iznosu od 7 miliona KM. To su značajna sredstva", istakao je ministar.

Navodi da posebno kada se uzme u obzir umanjenje izdvojenih sredstava za KS ponderom ove godine, vjerovatno se o subvenciji u ovome trenutku ne razmišlja.

"U ovome trenutku nema takvih razmišljanja da bi se nastavilo sa subvencioniranjem. Posljednji dan subvencioniranja je bio 31.03.2022. godine", kazao je ministar Hadžiahmetović.

Ukoliko dođe do promjena i o svim eventualnim odlukama Vlade KS, javnost će biti obaviještena.

Iz kompanije Energoinvest, koja je snadbjevač FBiH prirodnim gasom, prethodno su uputili Vladi FBiH zahtjev za promjenu veleprodajne cijene prirodnog gasa prema distributivnim kompanijama u FBiH.

U zahtjevu je, između ostalog, navedeno da je hitno potrebna korekcija cijene u skladu sa dešavanjima na tržištu s ciljem obezbjeđenja kontinuirane isporuke gasa.

Iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije ocijenili su zahtjev kompanije opravdanim i zatražena je korekcija cijena. Vlada FBiH donijela je odluku u skladu sa mišljenjem ministarstva pa je time od jučer, cijena prirodnog gasa veća za 21,7 posto.

Građani mogu očekivati uvećan račun za april 2022. godine pa sve do eventualne odluke vlasti da dio povećanja cijena subvencionira.