Kanton Sarajevo
12

Novi test za Šestorku: Ponovo se raspisuje konkurs za izbor direktora TVSA

S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nadzorni odbor TVSA je na sjednici održanoj 11. septembra donio odluku da se raspiše novi javni konkurs za izbor i imenovanje novog direktora. Uvjeti koje kandidati trebaju ispunjavati ostaju kao i na prethodnom konkursu koji je poništen u julu ove godine.

Izbor čelne osobe kantonalne televizije duboko je podijelio kantonalnu koaliciju u Sarajevu, što se pokazalo i na jučerašnjoj sjednici Nadzornog odbora. Mirsad Pindžo, kadar Naroda i pravde, na jučerašnjoj sjednici je zatražio smjenu v. d. direktorice Kristine Ljevak uz obrazloženje da nije ispoštovala odluku Nadzornog odbora i uvela novu organizaciju i sistematizaciju radnih mjesta, da je nastavila praksu zapošljavanja bez odobrenja Vlade KS te da je odgovorna za emitiranje spornog filma "Tužilac, branilac, otac i sin".

Pindžin zahtjev odbili su članovi Nadzornog odbora Vlastimir Mijović i Dubravko Barbarić, koje su delegirali SDP i DF.

Umjesto smjene, Nadzorni odbor odlučo je da se raspiše novi konkurs za izbor direktora. Prethodni je poništen u julu u okolnostima kada sadašnja v. d. direktorice nije ispunjavala osnovne uvjete definisane uslovima konkursa. Komisija za ispitivanje formalno-pravnih uvjeta tada je zaključila kako je prijava Kristine Ljevak nepotpuna te da Ljevak ne ispunjava uvjet iskustva rada na rukovodećim mjestima.

Konkursom je traženo da kandidat ima minimalno tri godine iskustva u radu na rukovodećim poslovima, dok je Ljevak dostavila potvrdu o godini rada na rukovodećim mjestima na FTV. Komisija je ocijenila da drugi poslovi koje je Ljevak obavljala po ugovoru o djelu (Buybook, Bookstan i Urban magazin) ne mogu biti definisani kao obavljanje poslova na rukovodećim mjestima.

Prethodni konkurs poništen je uz obrazloženje da drugi kandidati nisu zadovoljili na intervjuu, iako su ispunjavali formalno-pravne uvjete. I u novom konkursu ostali su identični uvjeti koji su definisani Statutom TVSA, ali svakako ostaje da se vidi da li će komisija koja ocjenjuje ispunjenost formalno-pravnih uvjeta na novom konkursu imati drukčije mišljenje o tome šta jeste iskustvo rada na rukovodećim pozicijama.

Osim toga, sadašnji v. d. mandat članovima Nadzornog odbora ističe 21. septembra pa je jasno da će o novom direktoru TVSA odlučivati i novi nadzorni odbor.

Nezvanično saznajemo da je Našoj stranci pripalo pravo imenovanja direktorice po koalicionom dogovoru. Kristina Ljevak, dosadašnja kandidatkinja i vršiteljica dužnosti, želi mandat od četiri godine, a njeno imenovanje ne podržava koalicioni partner NS-a Narod i pravda. Kako saznajemo, u opticaju je i kandidatura Duške Jurišić, dugogodišnje voditeljice i urednice na FTV-u, a koja trenutno obnaša funkciju pomoćnice generalnog direktora BHRT-a.

Evidentno je da će imenovanje direktora/direktorice i dalje ostati kamen spoticanja i gorka knedla u koalicionim odnosima između Naše stranke i Naroda i pravde. Narednih nekoliko mjeseci će pokazati koliko je koalicija Šestorke jaka i stabilna.