Mostar
0

Novi studijski smjer "Turizam i zaštita okoliša"

FENA
Dekan Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru Zoran Primorac susreo se s federalnim ministrom okoliša i turizma Nevenkom Hercegom u povodu pokretanja novog studijskog smjera "Turizam i zaštita okoliša" na spomenutom fakultetu.

Tom prigodom istaknuto je kako su ljudski resursi i znanje osnovna opstojnosti, ali i nezaobilazna osnova planiranja budućnosti zbog čega je nužno uspostaviti bolju saradnju visokoškolskih institucija s gospodarstvom i javnom upravom.

Govoreći o novom studijskom smjeru dekan Primorac istakao je kako je prateći potrebe tržišta za različitim obrazovnim profilima i interes studenata Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru u akademskoj 2009/2010. godini pokrenuo spomenuti studij - prvi takve vrste u BiH.

Po njegovim riječima, osnovni je cilj studija razvoj multidisciplinarnih kompetencija vezanih za turistički razvoj i obavljanje složenih poslova u javnom sektoru u turizmu.

Tokom susreta ministar Herceg je naglasio kako je reforma cjelovitog obrazovnog sustava u turizmu i njegovo kontinuirano usklađivanje s potrebama turističkog gospodarstva jedan od uvjeta za realizaciju Strategije razvoja turizma FBiH do 2018. godine.

U skladu s obrazovanjem prema Bolonjskom procesu novootvoreni smjer Turizma i zaštite okoliša traje tri godine i završava obranom završnog rada, čime student stječe akademski naziv Prvostupnik zemljopisa, smjera Turizma i zaštite okoliša.

Završeni smjer Turizma i zaštite okoliša podloga je daljnjoj nadgradnji i profiliranju u usmjerenjima zaštite okoliša, turizma i kulturne baštine, hotelijerstva i turizma i sličnih diplomskih studija.

Sve informacije vezene za novi smjer "Turizam i zaštita okoliša" i upis mogu se dobiti na web stranici www.fpmoz.ba.