BiH
6

Novi stanovi za sedam romskih porodica na Gorici

Klix.ba
U romskom naselju na lokalitetu Crnog vrha na Gorici planirana je izgradnja tri stambene lamele gdje će biti smješteno sedam socijalno ugroženih domicilnih romskih porodica.

Dio je to projekta stambenog zbrinjavanja romske populacije u BiH, u kojem učestvuje i Općina Centar, a za čiju realiziciju je najveći dio sredstava obezbijedila Evropska unija, a ostatak općine i kantonalne vlade. Ugovor o realizaciji pomenutog projekta u općini Centar potpisali su 22. oktobra 2013. godine u Općini načelnik Dževad Bećirević i direktorica predstavništva humanitarne organizacije ''Hilfswerk Austria International'' u BiH Suzana Jašarević. Za tu namjenu iz budžeta Općine Centar za ovu godinu je izdvojeno 80.000 KM.

"Zadovoljan sam što je Općina Centar aktivni učesnik u realizaciji ovog jako bitnog projekta, s obzirom na činjenicu da smo prva općina u BiH koja se poslije proteklog rata počela baviti stambenim zbrinjavanjem Roma, što je doprinijelo njihovoj boljoj uključenosti u društvene aktivnosti posebno kod školovanja djece. Izgradnjom ovih stambenih jedinica riješit ćemo stambeno zbrinjavanje svih domicilnih stanovnika romske nacionalnosti na području naše općine", rekao je Dževad Bećirević.

Direktorica Jašarević je kazala da se izgradnja stambenih jedinica za romsku populaciju u Centru realizuje u okviru projekta "Roma Action" u vrijednosti od 3.036.856 eura, kojim je planirano stambeno zbrinjavanje 150 romskih porodica koje žive na području 14 općina u BiH.

"Važno je napomenuti da u realizaciji projekta aktivno učestvuju predstavnici Roma. Dio posla koji se odnosi na dobijanje potrebnih odobrenja planiramo uz pomoć Općine Centar završiti tokom ove zime kako bismo na proljeće naredne godine raspisali javni tender za odabir izvođača radova i krenuli sa izgradnjom pomenuta tri objekta", kazala je Jašarević.

Prema odredbama ugovora, obaveza Općine Centar je da obezbjedi građevinsko zemljište, priključke na komunalnu infrastrukturu, projektnu dokumentaciju te urbanističku saglasnost i građevinsku dozvolu. Općina je također u obavezi da uradi vanjsko uređenje oko objekata, izvrši tehnički prijem, etažiranje objekata te upis vlasništva u knjigama u Zemljišnoknjižnom odjeljenju Općinskog suda u Sarajevu, kao i katastru Općine Centar. Vlasnik ovih objekata će biti Općina Centar, dok će romske porodice dobiti stambene jedinice na trajno korištenje.

Od ukupnog iznosa vrijednosti projekta Evropska unija je obezbjedila 2,5 milona eura, dok je ostatak sredstava obezbijeđen u budžetima općina: Centar Sarajevo, Novo Sarajevo, Novi Grad, Tuzla, Lukavac, Gračanica, Zenica, Bihać, Čapljina, Bosanska Krupa, Gornji Vakuf-Uskoplje, Vukosavlje i Zvornik, kao i budžeta Grada Bijeljine i Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica te Tuzlanskog, Unsko-sanskog, Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona. Za pomenuta sredstva planirano je izgraditi 64 i rekonstruisati 86 stambenih jedinica za romske porodice koje nemaju riješeno stambeno pitanje ili žive u neuslovnim stambenim jedinicama. Implementator projekta je Hilfswerk Austria International u BiH u saradnji sa njemačkom nevladinom organizacijom "Arbeiter-Samariter-Bund'' (ASB) za BiH i romskim udruženjem Kali Sara-Crna Sara.

Potpisivanju ugovora su prisustvovali Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika, Osmo Babić, pomoćnik načelnika za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, a u ime organizacije ASB za BiH direktor Elmir Bojadžić i projekt menadžer Muris Mičijević.