|

Novi šef Delegacije EU Johann Sattler: Evropska unija nije potpuna bez BiH

Novi šef Delegacije EU Johann Sattler: Evropska unija nije potpuna bez BiH
357
D. Be.
19.9.2019. u 10:20
100
komentara
357

dijeljenja
Novi šef Delegacije EU Johann Sattler: Evropska unija nije potpuna bez BiH Foto: T.S./Klix.ba
Novi šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler u svom prvom obraćanju javnosti od stupanja na dužnost poručio je da EU želi BiH u svojoj porodici i da taj put zavisi od provođenja reformi.
"Velika je privilegija zastupati EU u BiH. S lične strane, ovo mi je povratak, jer sam bio ovdje prije 20 godina kao mladi diplomata u drugačijem i težem kontekstu. Od tada sam održao kontakt s BiH i mislim da su mnogi razlozi što sam ovdje bio kao kod kuće. S obzirom na to da sam Austrijanac, obožavam vaše planine i
gostoprimstvo", rekao je Sattler.

On je poručio da je Evropska unija najbolja ponuda za BiH i njene građane.

"Ono u što možete biti sigurni jeste da ćemo ovdje biti dugoročno. Zašto građani BiH žele članstvo u EU? To je lak odgovor. To je najprosperitetnija unija na planeti. Osim ekonomskih, EU je i značajna sila za zaštitu ljudskih prava i jednakosti. Mislim da je time lako razumljivo zašto građani BiH žele bliže prići EU. EU nije potpuna bez BiH i cijelog regiona", poručio je novi evropski diplomata u našoj zemlji.

Foto: T.S./Klix.ba Foto: T.S./Klix.ba


Sattler smatra da je BiH dokazala, posebno kada su okolnosti bile teške, da uprkos strukturalnim problemima može iznijeti stvar.

"Nekada je to trajalo dugo, od liberalizacije viznog režima do zahtjeva za članstvo, ali i posljednji sporazum je primjer da se stvari mogu pokrenuti. Mnogo toga u BiH preostaje da se uradi, ali sve je moguće uz implementaciju neophodnih reformi. Retorika podjela preuzima javni diskurs, a zanemaruju se stvarne potrebe građana. EU želi BiH u svojoj porodici. Mišljenje EK iz maja ove godine to i potvrđuje uz pet prioriteta", smatra Austrijanac.

Novi šef Delegacije EU koji je zamijenio Wigemarka očekuje da bh. institucije izrade Akcioni plan za izradu plana prioriteta provođenja reformi, što bi značilo opredijeljenost da se krene naprijed.

Foto: T.S./Klix.ba Foto: T.S./Klix.ba


Za njega je na broju jedan vladavina prava i sudstvo, što smatra temeljnim pitanjem. Zatim slijede socio-ekonomsko pitanje te reforma javne administracije.

"Bosanci i Hercegovci puno uplaćuju u državnu kasu i građani očekuju da će dobiti nešto zauzvrat", dodao je.

Sattler je rekao kako nije prihvatljivo da vlast na državnom nivou nije formirana već 10 mjeseci od izbora.

"Apelujem da se krene naprijed. Vrijeme je da svi zasučemo rukave i prionemo na posao", poručio je Sattler te dodao da od BiH zavisi kada će pristupiti članstvu u EU.
Prijavi grešku


Komentari (100)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...