Pogledajte unutrašnjost
242

Novi sarajevski tramvaji završavaju testne vožnje, uskoro će primiti i prve putnike

V. K.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Preduzeće GRAS nastavilo je s testnim vožnjama novih sarajevskih tramvaja koji bi uskoro trebali započeti i prijevoz putnika u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.
Radnici GRAS-a, kao i predstavnici Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo do sada su izveli niz testiranja, a tramvaji koje je proizvela švicarska kompanija Stadler ispunili su sva očekivanja tokom testiranja.

Ministar saobraćaja Adnan Šteta u ranijem intervjuu za Klix.ba je najavio kako će prvi tramvaji početi saobraćati krajem marta pa se tako očekuje da će u narednim danima tramvaji biti dostupni i za putnike.

"Tramvaji su izrađeni prema evropskim normama i standardima te ćemo imati certifikat o homologaciji, kao i tramvaji u zemljama Evropske unije. Očekivanja su da prva četiri tramvaja počnu saobraćati krajem marta. Ostali tramvaji koji budu pristizali moći će po primopredaji sukcesivno biti pušteni u saobraćaj, jer će se sistem iz testiranih tramvaja samo prenijeti u ostale, što znači da ćemo na ljeto imati svih novih 15 tramvaja u saobraćaju - na raspolaganju građanima", rekao je za Klix.ba ministar Adnan Šteta.

Kako je ranije navedeno, Vlada KS i Ministarstvo saobraćaja KS potpisali su ugovor za kupovinu 15 novih Stadler tramvaja još 2021. godine. Koštali su skoro 70 milion KM, a novac je osiguran kreditom EBRD-a.

Tramvaji imaju tri vagona s kapacitetom od 180 putnika od čega je 79 sjedećih mjesta. Maksimalna brzina im je 70 kilometara na sat, klimatizovani su, imaju uređaj za brojanje putnika, bežični internet, USB priključke, unutrašnji i vanjski videonadzor kako bi ulazak i izlazak putnika bio sigurniji te su potpuno prilagođeni osobama s invaliditetom.