BiH
0

Novi protestni skup u Mostaru: Uključiti javnost u kreiranje budžeta

FENA
(Foto: FF PIXMOS)
Šezdesetak najupornijih Mostaraca okupilo se u četvrtak na Španskom trgu nastavljajući tako s protestima zbog loše ekonomske i socijalne situacije u državi.

Komentirajući odgovor ministra finansija Hercegovačko-neretvanskog kantona Samira Hadžihusejnovića na primjedbe Plenuma građana i građanki Mostara u vezi kantonalnog budžeta za 2014. godinu, član Plenuma Feđa Fajić kazao je kako se nada da se priča neće završiti na jednom odgovoru te da će se o njihovim primjedbama raspravljati i na sjednici kantonalne Skupštine koja je zakazana za sljedeću sedmicu.

Na konstataciju ministra Hadžihusejnovića da "cijeli sistem treba mijenjati, ali da se to ne može preko noći, te da u taj proces treba biti uključeno cijelo društvo", Fajić je u izjavi za novinare kazao da je najveći problem upravo to što javnost nema nikakav utjecaj na kreiranje politike kantonalne Vlade.

"Prilikom kreiranja budžeta HNK-a jedini način da se upute zamjerke bio je putem e-maila Vlade, što je apsolutno nedovoljno. U kreiranje budžeta trebali su kroz javne rasprave biti uključeni svi oni kojih se on najviše tiče, kao što su, naprimjer, poljoprivrednici", kazao je Fajić.

Dodao je kako se nada da će se na sjednici Skupštine HNK-a, prilikom usvajanja budžeta, ipak dogoditi neke promjene.

"Ovakav kakav je budžet ne služi ničemu drugom osim da se podijele plate zaposlenima u administraciji. O poticanju proizvodnji i zapošljavanju nema ni riječi", zaključio je Fajić.