|

Novi protest radnika "Bratstva" pred Vladom u Travniku

Novi protest radnika "Bratstva" pred Vladom u Travniku
0
S
SRNA
4.2.2011. u 11:23
0
komentara
0

dijeljenja
Novi protest radnika "Bratstva" pred Vladom u Travniku Foto: ENI news
Stotinu radnika novotravničkog preduzeća "Bratstvo" protestuje danas ispred zgrade kantonalne Vlade u Travniku zahtijevajući da za dvije hiljade radnika bude povezan radni staž od naplaćenog duga u Iraku u iznosu od 14 miliona dolara.
Iako su za najavili blokadu Vlade Srednjobosanskog kantona, to im nije dopušteno, jer su jake policijske snage blokirale ulaz i na 10 metara od zgrade postavili ogradu.

Radnici traže da im se obrati premijer Srednjobosankog kantona Salko Selman, ali su i on i drugi članovi Vlade sat vremena prije protesta, koji su počeli u 10.00 sati, napustili zgradu.

Zamjenik predsjednika sindikata "Bratstva" Gordana Čurčić rekla je Srni da radnici neće odustati od svojih zahtjeva i da će ostati pred zgradom Vlade sve dok im se ne obrati Selman.

Ona je najavila da će se radnici "Bratstva" u četvrtak, 10. februara, okupiti ispred zgrade federalne Vlade u Sarajevu gdje će tražiti da razgovaraju sa premijerom FBiH Mustafom Mujezinovićem i ministrom energetike, rudarstva i industrije Vahidom Hećom.

Za glavne krivce radničke agonije, koja traje 18 godine, Čurčić je optužila vlast i politiku.

Današnjem protestu navodno bi trebalo da se pridruže i radnici "Vitezita" koji su, takođe, radici namjenske industrije i više godina potražuju svoja sredstva kako bi uvezali radni staž.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.