Na Dobrinji
98

Novi protest na entitetskoj liniji: Ne parkiraj zgradu, zovem pauka; Prešli ste granicu!

N. V.
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
Stanovnici Gandijeve ulice su ponovo večeras izrazili nezadovoljstvo zbog gradnje objekta na entitetskoj liniji na Dobrinji 4 u Sarajevu, na mjestu gdje se nalazi parking. Oni su postavili transparente koji jasno poručuju da ne žele zgradu na tom mjestu.

Općina Istočna Ilidža koja se nalazi u Republici Srpskoj je privatnom investitoru odobrila izgradnju stambeno-poslovnog objekta, a dio parcele na kojoj je planirana gradnja je zahvatila i dio parkinga u ulici Gandijeva koja se nalazi u Općini Novi Grad u Federaciji BiH.

Stanovnici ovog naselja su bar malo probudili vlast kada su nezadovoljstvo gradnjom izrazili parkiranjem automobila na entitetskoj liniji gdje se inače i nalazi parcela na kojoj treba da nikne zgrada.

Naime, Pravobranilaštvo Općine Novi Grad Sarajevo je podnijelo zahtjev Ministarstvu prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS-a za vanredno ukidanje rješenja kojim je dozvoljena izgradnja objekta no iz ovog entiteta nisu odgovorili kako i da li će riješiti problem.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

Zbog toga što se situacija ne rješava građani su odlučili još jednom iskazati protest protiv, sada je već jasno, nelegalne gradnje obzirom na to da RS nije mogao dati dozvolu za gradnju na teritoriji FBiH.

Stanovnici su na mjestu trenutnog gradilišta, a nekada parkinga, postavili transparente koji poručuju "Ne parkiraj zgradu, zovem pauka", "Prešli ste granicu" i "Ovdje nastaje zgrada širine šeridanovog flomastera".

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

Ovime, oni poručuju da neće odustati te da imaju namjeru stati u kraj nelegalnoj gradnji i nelegalnom prekrajanju granica. Zbog cijele situacije angažovali su i advokata kako bi na najbolji način riješili problem.