BiH
0

Novi program EU "Mladi u akciji"

FENA
"Mladi u akciji" novi je program Evropske unije koji se bavi mladim ljudima, a realizira se od 1. januara 2007. do 31. decembra 2013. godine.

Ukupan budžet programa je 885 miliona eura i njim su obuhvaćeni i mladi iz BiH, saopćeno je danas iz Delegacije Evropske komisije u BiH.

Program "Mladi u akciji" podstiče angažiranje mladih s uskraćenim prilikama u dobi od 13 do 30 godina te im nudi mogućnost da postignu mobilnost i aktivno učestvuju u izgradnji Evrope.

Spomenuti program nudi finansijsku podršku omladinskim projektima, pruža informacije, obuku i mogućnosti za razvoj novih partnerstva u cijeloj Evropi i šire.

Opći ciljevi programa "Mladi u akciji" je promoviranje aktivnog građanskog učešća mladih uopće, razvoj solidarnosti i promoviranje tolerancije među mladima, posebno s ciljem jačanja socijalne kohezije u Evropskoj uniji, podsticanje međusobnog razmijevanja mladih ljudi koji dolaze iz različitih zemalja.

Također cilj programa jeste i doprinos razvoju kvaliteta sistema podrške za omladinske aktivnosti i kapacitete organizacija civilnog društva u području mladih, kao i promoviranje evropske saradnje u oblasti života mladih.

Aktivnosti koje podržava Program dijele se na pet akcija: Mladi za Evropu, Evropska volonterska služba, Mladi u svijetu, Sistemi podrške mladih i Podrška evropskoj saradnji u području života mladih.

Kako se navodi u saopćenju Delegacije Evropske komisije u BiH, bh. mladi imaju pravo učešća u akcijama Evropska volonterska služba i Mladi u svijetu.