DF izvan priče
40

Novi prijedlog za formiranje vlasti u TK: Hoće li se SBB-u prikloniti zastupnici PDA?

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
Socijaldemokratska partija (SDP) Tuzlanskog kantona (TK) danas je ponovo za isti sto okupila predstavnike Saveza za bolju budućnost (SBB), Naše stranke i Stranke za BiH u cilju pokušaja formiranja vlasti u ovom kantonu.

Sastanku se nisu odazvali članovi Demokratske fronte (DF), međutim, tajanstveni prijedlog SBB-a da bi mogao participirati u vlasti sa čak devet ili deset zastupnika, umjesto dosadašnja dva, bacio je novo svjetlo na političke prilike u TK.

Prateći zaključke Glavnog odbora SDP-a tuzlanski ogranak stranke danas je za isti sto okupio predstavnike četiri od pet političkih subjekata koji su koncem prošle godine formirali takozvani građanski blok, a koji u izvornom sastavu nije dugo opstao.

Begić: DF neće učestvovati u "marionetskoj vladi"

Na današnji sastanak nisu došli predstavnici DF-a, a predsjednik ogranka ove stranke u Tuzlanskom kantonu Zlatan Begić za Klix.ba je rekao da DF ne želi učestvovati u "marionetskoj vladi" koja ne bi imala moć za donošenje ozbiljnih reformi.

"Mi smo ušli u čitav proces pregovaranja u početku da bismo vidjeli da li su ljudi iz SBB-a autonomni, od integriteta i koji vode svoju politiku, a kako bismo s njima mogli ozbiljno ući u vrlo teške procese reformi. Ali, tokom razgovora se pokazalo da su oni pod apsolutnom kontrolom PDA i da brane interese PDA, ali i interese SBB-a koji je trenutno s njima u vlasti", rekao je Begić za Klix.ba.

Iz DF-a navode kako bi svaki ulazak u vlast sa SBB-om pri parlamentarnoj većini od 19 zastupnika značio sasvim izvjesnu mogućnost blokade u svakoj situaciji donošenja bilo kakvog zakona ili drugog opšteg akta koji bi bio protivan dobro etabliranim interesima ovih političkih subjekata, odnosno usmjeren na promjenu postojećeg stanja.

"Mi smo ušli u politiku da pokušamo mijenjati stvari, a ne da zadržavamo status quo. To s ovom većinom od 19 zastupnika, među kojima su dva iz SBB-a i koji su čuvari interesa PDA i SBB-a, jednostavno ne bi bilo moguće", naveo je Begić.

SBB uvodi "tajanstvene zastupnike"

Predsjednik SDP-a TK Enver Bijedić kaže da je način na koji se danas vodio sastanak promijenio dosadašnje koalicione kapacitete koje su imali.

"Naime, iz SBB-a koji je imao dva zastupnika u Skupštini TK danas su izjavili da imaju devet, a možda čak i deset, što u osnovi mijenja kapacitet i potencijal ove stranke. Svi politički subjekti su danas ponaosob razmotrili ovo te usaglasili da ćemo o novoj kapacitiranosti političkih subjekata razgovarati s našim partijskim organima", rekao je Bijedić.

On je naveo da na današnjem sastanku nisu isticana imena novih zastupnika koji bi se mogli prikloniti SBB-u, niti je navođeno iz koje stranke oni dolaze.

"Tražili smo odgovor na to pitanje, ali ga nismo dobili. S druge strane, rečeno je da u budućim pregovorima o formiranju vlasti učestvuje samo SBB, dakle, ako imaju još sedam ili osam zastupnika, oni neće biti dio pregovora ili potpisivanja nekog sporazuma", naglasio je Bijedić.

Hadžiefendić: SBB čeka odluku SDP-a

Predsjednik SBB-a TK Bahrudin Hadžiefendić za Klix.ba je kazao da ova stranka sada čeka odluku SDP-a, nakon čega će biti poznat njihov smjer djelovanja.

"Kada se SDP izjasni o ovom prijedlogu, mi ćemo iznijeti više informacija. Sada ne bismo imenovali nijednu stranku, ali mogu reći da imamo kapacitet od devet ili deset zastupnika u Skupštini TK", kratko nam je rekao Hadžiefendić.

U Skupštini TK trenutno pored pet spomenutih političkih partija participiraju još i SDA i PDA te bi se upravo zastupnici iz ovih stranaka mogli proglasiti nezavisnim.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, većina zastupnika iz PDA spremna je u Skupštini TK djelovati nezavisno te na takav način biti priklonjena SBB-u.

Predsjedništvo Kantonalnog odbora SDP-a danas će održati proširenu sjednicu na kojoj će se razgovarati o prijedlogu SBB-a. Nakon ove sjednice u narednim danima bi trebala biti sazvana i sjednica Kantonalnog odbora stranke koji također mora zauzeti svoj stav o tome da li se na ovakav način ide u kreiranje vlasti u TK.