{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi pregovori s Vladom KS: Prosvjetni radnici spremni da se odreknu veće plate u korist učenika

19.9.2018. u 12:12
6
13
Novi pregovori s Vladom KS: Prosvjetni radnici spremni da se odreknu veće plate u korist učenika
6
Novi pregovori s Vladom KS: Prosvjetni radnici spremni da se odreknu veće plate u korist učenika
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prosvjetni radnici u Kantonu Sarajevo u utorak su stupili u štrajk upozorenja jer Vlada KS nije ispunila njihov zahtjev za povećanje plate, a danas će ponovo pokušati postići dogovor s kantonalnim premijerom. Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro kazao nam je da su spremni odreći se veće plate u korist djece, ako ne budu imali izbora.
"Roditelji počinju negodovati, ali mi ne podliježemo pritisku. Tražimo rješenje i nadam se da će iz današnje priče kao pobjednici izaći učenici u školama, djeca u vrtićima, prosvjetni radnici i naravno roditelji. Ukoliko budemo morali ići ispod 330 KM to neće biti u korist onih koji su na vlasti, nego u korist učenika i djece u vrtićima. Ako se moramo odricati nečega na šta imamo pravo, radije nećemo uzeti taj dio, ali ćemo tražiti da se on da djeci, a kako će to vlada dati djeci vidjet ćemo danas", kazao nam je Sivro.

Pregovori će se održati u 14 sati u zgradi Vlade KS, a nakon toga će biti održana Skupštinu sindikata na kojoj će se odlučivati o ishodu pregovora.

Za vrijeme štrajka djecu u vrtićima primaju od 9 sati ujutro, a nastava u školama počinje u 9:35 sati. Roditeljima koji nemaju alternativu izlaze ususret i njihovu djecu čuvaju u vrtićima.

Posljednje povećanje plata prosvjetnim radnicima bilo je u januaru ove godine za 2,5 posto, odnosno od 20 do 30 KM.

Osnovica koju oni sada traže je 330 KM, a Vlada im je ponudila 300 KM. Kako bi se ispunili njihovi zahtjevi, iz budžeta KS potrebno je izdvojiti skoro deset miliona KM. Inače, početna plata visokoobrazovanog profesora, magistra ili doktora nauka u osnovnoj školi u KS je blizu 1.070 KM. Prosvjetni radnici traže da ovaj iznos bude povećan za skoro 140 KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: