{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi Pravilnik o ocjenjivanju u KS: Usmeno ispitivanje ne smije biti kraće od 5 i duže od 15 minuta

22.2.2016. u 22:15
0
87
Novi Pravilnik o ocjenjivanju u KS: Usmeno ispitivanje ne smije biti kraće od 5 i duže od 15 minuta
0
Novi Pravilnik o ocjenjivanju u KS: Usmeno ispitivanje ne smije biti kraće od 5 i duže od 15 minuta
Foto: Klix.ba
Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Srajevo pripremilo je nekoliko Pravilnika koji se nalaze u javnoj raspravi, a koji će regulisati neka veoma važna pitanja u oblasti obrazovanja. Jedan od njih je i novi Pravilnik o ocjenjivanju i napredovanju učenika u osnovnim i srednjim školama u KS.
Novim Pravilnikom propisuje se način praćenja, provjeravanja, vrednovanja i ocjenjivanja učenika osnovnih i srednjih škola, evidentiranje važnih podataka u toku rada s učenicima, načini provjeravanja njihovog znanja, vještina, sposobnosti i primjene stečenih znanja.

Kriterije ocjenjivanja učenika iz određenog nastavnog predmeta izradit će stručni aktiv nastavnika određenog nastavnog predmeta na području Kantona Sarajevo uz stručnu pomoć matične visokoškolske ustanove i uz saglasnost Ministarstva.

Pravilnikom su između ostalog definisane i tehnike ocjenjivanja, pa će se tako broj osvojenih bodova na pismenoj provjeri znanja pretvarati u brojčanu ocjenu, i to na način da od 0 do 40 posto bodova daje ocjenu 1, od 41 do 55 posto ocjenu 2, od 56 do 70 ocjenu 3, od 71 do 85 ocjenu 4 i od 86 do 100 ocjenu 5.

Novim Pravilnikom tretira se i područje vrednovanja i ocjenjivanja učenika s poteškoćama. Tako se navodi da kriterije vrednovanja učenika s poteškoćama treba prilagoditi sposobnostima i mogućnostima učenika.

Ako učenik ima izražene poteškoće u glasovno-govornoj komunikaciji, tom učeniku omogućava se pismena provjera, a ako učenik ima izražene poteškoće u pisanom izražavanju, omogućava mu se usmena provjera u dogovoru s odjeljenjskim vijećem škole.

Pored toga, istaknuto je da nadareni učenik može u jednoj školskoj godini završiti dva razreda.

Kada je riječ o usmenoj provjeri znanja, ona u pravilu ne smije trajati kraće od pet, a duže od 15 minuta.

Roditelji imaju pravo i obavezu da se upoznaju o elementima ocjenjivanja, kao i načinima i postupcima vrednovanja za svaki nastavni predmet, regulisano je između ostalog novim Pravilnikom.

Detaljna analiza i izmjene Pravilnika u načinu vrednovanja i ocjenjivanja izvršene su s ciljem ispravljanja prethodnih neregularnosti i nejasnoća, a ovim izmjenama se očekuje da taj segment obrazovanja bude znatno poboljšan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: