Podrška našoj zemlji
5

Novi načelnik štaba EUFOR-a u BiH je Gábor Horváth iz oružanih snaga Mađarske

Klix.ba
Svečana primopredaja dužnosti načelnika štaba EUFOR-a održana u bazi Butmir
Danas je na svečanosti održanoj u Glavnoj komandi EUFOR-a u Sarajevu brigadni general József Szpisják predao je dužnost načelnika štaba EUFOR-a, a na dužnost je stupio njegov nasljednik, brigadni general Gábor Horváth, također iz Mađarskih oružanih snaga.

Prisustovali su brojni uvaženi gosti i predstavnici Bosne i Hercegovine i međunarodne zajednice, uključujući i glavnog zamjenika visokog predstavnika g. Dennisa Hearnea, brigadnog generala Roberta Hustona, komandanta NATO štaba u Sarajevu, i brigadnog generala Zsolta Sandora, zamjenika komandanta Združene komande snaga u Mađarskoj.

Komandant EUFOR-a generalmajor Martin Dorfer u svom govoru na ovoj svečanosti istakao je kako je vojno znanje i “sposobnost brigadnog generala Szpisjáka za stvaranje snažnih veza sa ključnim vojnim osobljem i civilnim organizacijama značajno doprinijelo kontinuiranom uspjehu EUFOR-a’.

Novi načelnik štaba brigadni general Horváth će ‘nastaviti saradnju na svim mogućim nivoima sa državnim vlastima, organima za provođenje zakona i Oružanim snagama BiH, kako bi se održalo visokorazvijeno povjerenje između njih i EUFOR-a”.

U svom govoru, brigadni general Szpisják pohvalio je saradnju i napore mnogih pojedinaca, institucija i organizacija koje su sa EUFOR-om radile na održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u BiH. Rekao je: “Najiskrenije se nadam de će ova divna zemlja i njen prijateljski narod integrirati svoju budućnost u euroatlantske institucije. Svim ljudima BiH želim sve najbolje. Čvrsto vjerujem da oni zaslužuju naprednu, uspješnu i mirnu budućnost.”