BiH
283

Novi kvar na jednom od kotlova: Zeničani ponovo na -18 ostali bez grijanja

Piše: E. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Građani Zenice ponovo su ostali bez napajanja toplotnom energijom nakon što je u pogonu Energetike došlo do kvara na kotlovima.

Više od 16.000 stanova i poslovnih prostora tako su na -18 stepeni celzija jutros ponovo ostali bez toplih radijatora.

Prije četiri dana u Zenici je zbog zaleđene elektronike u pogonima kompanije ArcelorMittal došlo do obustave rada oba kotla za zagrijavanje grada, dok je vanjska temperatura iznosila -17 stepeni celzija.

Nakon što je u toku jučerašnjeg dana uspostavljena isporuka toplotne energije, već jutros je došlo do novog kvara i njene obustave u Zenici.

Iz kompanije ArcelorMittal su ranije informisali gradsku upravu Zenice da kotlovi nisu u najboljem stanju te da je upitan njihov rad, ali su svi izrazili nadu da će uspjeti zagrijati stanove i poslovne prostore Zeničana bar još ovu zimu.

Usljed opterećenja elektronske mreže u Zenici su proteklih dana zabilježeni i višestruki prekidi električne energije te je upitno kako će se građani Zenice grijati do kraja zime.

Stručna saradnica za odnose sa javnošću kompanije ArcelorMittal Zenica Dijana Božić-Srdanović je istakla kako se stabilizacija grijanja očekuje sutra navečer.

"Obavještavamo vas da je jutros, nažalost, došlo do ozbiljnog curenja na kotlu broj 2. Budući da je popravak kotla broj 1 još u toku, Kompanija nije u mogućnosti vršiti isporuku toplotne energije za grijanje grada. Naša procjena je da bi se snabdijevanje grada toplinskom energijom moglo ponovno uspostaviti sutra u večernjim satima", poručila je Božić-Srdanović.