{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novi krediti samo za općine pod vlašću SNSD-a

S
3.7.2010. u 20:20
0
19
Novi krediti samo za općine pod vlašću SNSD-a
0
Novi krediti samo za općine pod vlašću SNSD-a
Milorad Dodik
Za nepuni mjesec IRB RS podijelila je kredite Prnjavoru, Kalinoviku, Novom Gradu i Tesliću, dok Foča, Pale i Istočno Novo Sarajevo na novac čekaju pola godine.
Investiciono-razvojna banka Republike Srpske (IRB RS) nastavlja dijeliti kredite općinama u kojima vlast ima Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), dok lokalne zajednice pod kontrolom opozicije već pola godine čekaju novac za svoje razvojne projekte.

Kreditni odbor Skupštine akcionara IRB-a je 16. juna 2010. godine odobrio kredite općinama Novi Grad, Prnjavor i Kalinovik. Novom Gradu je odobren kredit u iznosu od 730.000 KM, Prnjavoru od 3 miliona KM, a Kalinoviku od 850.000 KM. Dvadesetak dana ranije općini Teslić je odobreno 3 miliona KM. Sve četiri općine kredite su dobile za manje od mjesec. One se nalaze pod vodstvom načelnika iz SNSD.

Općini Kalinovik novac je dodijeljen iz Fonda za razvoj istočnog dijela RS. Iz ovog Fonda novac su ranije zatražile općine Foča, Pale i Istočno Novo Sarajevo u kojima vlada opozicija.

Njihove kreditne zahtjeve nije odobrio Kreditni odbor Skupštine akcionara IRB-a. Ovim odborom rukovodi premijer RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik. Banka je početkom 2010. obavijestila Foču, Pale i Istočno Novo Sarajevo da razmatra alternativne izvore za njihovo kreditiranje, no do danas nije pronašla novac za njih.

Prema podacima do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva, IRB je u 2009. godini imala 11 miliona KM neiskorištenih u Fondu za razvoj istočnog dijela RS. To je bilo dovoljno za isplatu kredita Foči i Palama, ali i Istočnom Novom Sarajevu, ukoliko bi se višak novaca prenio u narednu godinu.

Dok ove tri općine još uvijek čekaju na prvi kredit, općina Novi Grad troši drugi. Ova općina je krajem 2009. godine dobila kredit IRB od 570 hiljada KM, a 16. juna odobren još jedan od 730 hiljada KM.

Općina Novi Grad je prvi kreditni zahtjev IRB-u dostavila 8. decembra prošle godine, kada je to učinila i općina Foča. Međutim Foča, u kojoj vlada opozicija sa načelnikom Zdravkom Krsmanovićem na čelu, još uvijek čeka na kredit od 2,71 miliona KM-ova.

CIN je početkom juna objavio istraživački tekst pod nazivom "Krediti IRB RS: Dodikovom sinu isti dan, Foči i Palama ni nakon pet mjeseci". Analizirajući rokove u kojima su odobravani krediti, novinari CIN-a su utvrdili da su općine koje se nalaze pod kontrolom SNSD-a i njihovih partnera u vlasti lakše dolazile do kredita IRB-a, nego one u kojima vlast drže opozicione stranke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: