U protekle četiri godine
0

RS se kreditno zadužila za 1,7 milijardi maraka

FENA
Republika Srpska se u protekle četiri godine kreditno zadužila u iznosu od 1,7 milijradi maraka, što je jednako godišnjem iznosu budžetskog okvira.

“U protekle četiri godine RS se zadužila s 489 miliona eura i plus 400 miliona od MMF-a ukupno iznosi 1,7 milijardi maraka”, rekao je šef Kluba poslanika PDP-a Borislav Borenović i zatražio od Vlade RS-a da dostavi podatke o cjelokupnoj kreditnoj zaduženosti RS-a od njenog osnivanja do danas.

On smatra da se RS previše zadužuje i pita gdje je granica do koje se RS može zadužiti i ko će vraćati te kredite.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica ističe da jeste tačno da se RS zaduživala, ali da se ti krediti redovno otplaćuju, te ne vidi u čemu je problem.

“Opozicija ne treba da plaši građane, jer je zaduženost RS-a sada manja nego ranije”, ustvrdio je Mazalica tokom rasprave u Narodnoj skupštini RS-a o odlukama o zaduženju RS-a kod međunarodnih finansijskih institucija.

U Skupštini je prihvaćena izmjena odluke o prihvatanju zaduženja od 27.299.000 američkih dolara prema Vladi Republike Koreje za drugu fazu Projekta modernizacije bolnica u BiH.

Sredstva se uzimaju iz Fonda za ekonomsko-razvojnu saradnju putem Eksport-import banke Koreje.

Prihvaćena je odluku o davanju saglasnosti za izdavanje garancija RS-a za kreditno zaduženje od pet miliona eura preduzeća ''Vodovod i kanalizacija'' iz Bijeljine kod Evropske banke za obnovu i razvoj za drugu fazu projekta - Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i proširenje vodovodne i kanalizacione mreže.

Usvojene su i izmjene i dopune zakona o rudarstvu i o geološkim istraživanjima.