(Ne)zakonite smjene
0

Novi direktor UKC-a Tuzla: Napravit ćemo još jači brend, nemam veze sa smjenama kadra

A. K.
Na čelu UKC-a Tuzla sada je Alen Kamerić (Foto: A. K./Klix.ba)
Na čelu UKC-a Tuzla sada je Alen Kamerić (Foto: A. K./Klix.ba)
Univerzitetski klinički centar u Tuzli prošao je kroz kadrovske promjene, a dok bivši članovi menadžmenta najavljuju tužbe jer tvrde da su nezakonito smijenjeni, novi direktor poručuje da od ove zdravstvene ustanove želi napraviti još jači brend.

S dolaskom novog saziva vlasti u Tuzlanskom kantonu je uslijedila i smjena politički nepodobnih kadrova u javnim ustanovama i preduzećima. To nije zaobišlo ni Univerzitetski klinički centar u Tuzli, gdje je kompletna rukovodstvena garnitura zamijenjena novim kadrovima.

Nakon što je ostavku podnio generalni direktor Vahid Jusufović iz Socijaldemokrata BiH, na njegovo mjesto kao vršilac dužnosti je izabran Alen Kamerić iz Pokreta demokratske akcije, čije je imenovanje potvrdila Kantonalna vlada.

Nakon toga uslijedila je smjena pomoćnika direktora za medicinske poslove Šekiba Umihanića iz Stranke demokratske akcije i pomoćnika direktora za nastavu i naučnoistraživački rad Ervina Alibegovića iz Socijaldemorata BiH. Njih su zamijenili Bahrudin Hadžiefendić, član Saveza za bolju budućnost i nekadašnji ministar zdravstva TK te akademik i redovni profesor dr. Šefik Hasukić.

No, ova priča, sasvim je izvjesno, neće biti završena na smjenama, s obzirom na to da su Umihanić i Alibegović najavili podnošenje tužbi zbog, kako tvrde, nezakonite smjene, odnosno poteza Upravnog odbora kliničkog centra.

Kamerić i Jurić o smjenama

Vlada Tuzlanskog kantona danas je obišla jedan od najvećih kliničkih centara u BiH, a tom prilikom se otvorila i tema kadrovskih promjena Sa tim dešavanjima kantonalni ministar zdravstva Božo Jurić kaže da nema poveznicu.

"To je nadležnost Upravnog odbora i UKC-a. Oni su smatrali da trebaju izvršiti kadrovske izmjene i s tim u vezi su postupili po svojim nahođenjima", kaže Jurić, negirajući bilo kakvu povezanost sa smjenama.

S druge strane, svoju povezanost sa smjenama negira i aktuelni vršilac dužnosti direktora Alen Kamerić, čije je imenovanje na samom startu došlo u fokus javnosti zbog činjenice da je doktorsku disertaciju nedavno odbranio na privatnom, neakreditiranom univerzitetu.

"Prije svega ja nisam smijenio nikoga. Upravni odbor je rukovodeće tijelo koje je prihvatilo, odnosno pokrenulo smjenu direktora za medicinske poslove i direktora za naučno-istraživački rad", tvrdi Kamerić, istaknuvši da ispunjava sve uslove za obnašanje pozicije na kojoj se trenutno nalazi.

Kako ističe, funkciju direktora preuzeo je sa željom vraćanja UKC-a na mjesto na kojem je ranije bio, praveći uz to još jači brend od ove zdravstvene ustanove.

"Vodeća smo kuća što se tiče pružanja zdravstvene skrbi svim građanima u FBiH i manjem bh. entitetu. Sada želimo napraviti korak u procesu transplantacije organa, u kojem nas je COVID-19 zaustavio. Također, naša kardio-vaskularna i neurohirurgija imaju veliki potencijal i to su sve grane gdje nam je cilj da daljom edukacijom kadra obezbijedimo razvoj novih programa i otvaranje novih dijagnostičkih i operativnih procedura", dodao je Kamerić.

Hoće li biti novih smjena?

Na pitanje hoće li biti novih smjena u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, tačnije na pozicijama načelnika klinika, Kamerić je kazao da će za tom mjerom posegnuti, ukoliko se ukaže potreba da se neko zamijeni zbog rezultata koje postiže.

"Smatram da svi načelnici odgovorno i savjesno obavljaju posao, tako da ja trenutno ne vidim potrebu. U slučaju neke vanredne situacije naravno da ću posegnuti i za tom mjerom", dodao je Kamerić.

Kada je riječ o vlasti, ona ambiciozno obećava akivnosti u smjeru edukacije zaposlenih, upošljavanja novih zdravstvenih radnika, obnavljanja medicinske opreme te realizacije strateških projekata poput urgentnog centra koji godinama stoji tek kao ideja na listu papira.

"Sasvim je sigurno da će UKC Tuzla i u narednom periodu, kao vodeća zdravstvena ustanova u TK imati apsolutnu podršku u ministarstvu i vladi. Nastavit ćemo biti partneri u najvažnijim aktivnostima kad je riječ o UKC-u Tuzla", poručio je resorni ministar Jurić.