Doktor historijskih nauka
280

Novi dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu je Amir Duranović (37)

S. H.
Amir Duranović
Amir Duranović
Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu dobio je novog dekana, jednog od najmlađih u historiji ovog fakulteta - Amira Duranovića.

Duranović je doktor historijskih nauka, oblast historija. Na mjestu dekana zamijenit će Muhameda Dželilovića, koji je do sada obnašao tu funkciju.

Na današnjoj sjednici Nastavno-naučnog vijeća Filozofskog fakulteta Duranović je izabran za dekana tako što je u drugom krugu glasanja osvojio 57 glasova. Protukandidatkinje su mu bile Amira Sadiković (Odsjek za anglistiku) i Jadranka Kolenović-Đapo (Odsjek za psihologiju).

Biografija:

Amir Duranović je doktor historijskih nauka, docent na oblastima – Uvod u historijsku nauku i pomoćne historijske discipline i Svjetska i bosanskohercegovačka historija novog vijeka i savremenog doba na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Na Univerzitetu u Sarajevu diplomirao je, magistrirao i doktorirao o temama iz bosanskohercegovačke historije.

Učesnik je brojnih konferencija i okruglih stolova u Bosni i Hercegovini i inozemstvu, saradnik i voditelj na domaćim i međunarodnim projektima o temama iz savremene historije jugoistočne Evrope i Bosne i Hercegovine (Repräsentationen des sozialistischen Jugoslawien im Umbruch, Represija poslije Drugog svjetskog rata: komparativni primjeri Slovenije i Bosne i Hercegovine, Represija i političko nasilje u Bosni i Hercegovini od 1918. do 1996. godine; Na rubu slobode: Uloga ličnosti Bosne i Hercegovine u vrijeme socijalizma, Politička uloga vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini u drugoj polovini 20. stoljeća, Das Jubiliäumsjahr 2018 in der historischen und gesellschaftlichen Debatte, Teme iz bosanskohercegovačke ekohistorije, Jugoslavenska istoriografija i socijalizam, Historiografija i nacionalizam: na margini povijesti, Historiografija i nacionalizam: nacije migracije i povijesne naracije). Istraživački se bavi temama iz savremene bosanskohercegovačke historije, problemima historiografije i metodologije historijskih istraživanja.

Autor je knjige "Snažan eho brionski: Odjeci Brionskog plenuma u Bosni i Hercegovini 1966. godine", kao i članaka, rasprava, prikaza i priloga iz savremene historije. Aktivni je sudionik projekata međunarodne saradnje i umrežavanja, a kao istraživač i gostujući predavač boravio je na Humboldt univerzitetu u Berlinu i Diderot univerzitetu u Parizu (Paris 7). Govori engleski, španski i turski jezik, a osim na bosanskom, radovi su mu objavljivani na engleskom i njemačkom jeziku.

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu voditelj je Centra za historijska istraživanja (CeHIS) i urednik Radova Filozofskog fakulteta (Historija, Historija umjetnosti, Arheologija). Od 1. septembra 2019. godine prodekan je Filozofskog fakulteta za naučno-istraživački rad, međunarodnu akademsku saradnju i izdavaštvo.