Kolateralna šteta
27

Novi američki ambasador u BiH i dalje na čekanju, jučerašnji pokušaj potvrđivanja odbio Ted Cruz

S. H.
Michael Murphy, kandidat za novog američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini, koji je do sada prošao sva saslušanja, još uvijek čeka zeleno svjetlo u Senatu.

Njegovo potvrđivanje čeka se već mjesecima, a jučerašnji pokušaj njegovog potvrđivanja, u paketu s nekim drugim ambasadorima odbio je republikanski senator Ted Cruz.

Naime, senatorica iz reda Demokrata Cynthia Jeanne Shaheen jučer je zatražila jednoglasnu saglasnost za potvrđivanje sedam kandidata Senatskog odbora za vanjske poslove i to šefa protokola i ambasadore u Irskoj, Francuskoj, Monaku, Moldaviji, Španiji, Andori, Bosni i Hercegovini te Evropskoj uniji.

Tome se usprotivio senator iz Teksasa Ted Cruz. Naravno, nema Cruz ništa protiv Murphyja niti njegovog postavljanja u BiH, već se radi o višemjesečnoj kolateralnoj šteti zbog nekih drugih pitanja na kojima Cruz insistira.

Šta Cruz želi i zašto ucjenjuje novu američku administraciju?

On je poznat kao zagovornik čvršćeg stava i politike prema Rusiji, a konkretno mu smeta politika predsjednika Joea Bidena, od kojeg traži da sankcioniše sve one koji su učestvovali u izgradnji Sjevernog toka 2 ispod Baltičkog mora, što predstavlja novu energetsku vezu Rusije i Evropske unije. Stoga Cruz ucjenjuje novu američku administraciju i od proljeća različitim manevrima odgađa imenovanje novih ambasadora širom svijeta. Na takvu politiku Cruza žalio se čak i State Department. Cruz smatra da sankcijama Rusiji brani interese istočnoevropskih zemalja. Američka administracija je više puta pregovarala s Cruzom o određenim nominacijama, ali Cruzovo "crveno svjetlo" je i dalje upaljeno i sve zavisi od njegove trenutne procjene.

Ted Cruz (Foto: EPA-EFE)
Ted Cruz (Foto: EPA-EFE)

Ipak treba napomenuti da je Cruz u međuvremenu znao popustiti i pustiti imenovanje pojedinih ambasadora, poput Turske ili Novog Zelanda.

Podsjetimo, Murphy je na saslušanju pred Odborom za vanjske poslove Senata SAD-a istakao ključne ciljeve u BiH.

On je tada kazao da je pred njim šest ključnih tačaka:

  • Pomoći BiH u stvaranju kandidatskog statusa za članstvo u EU.
  • Raditi na reformama vladavine prava, posebno u borbi protiv korupcije.
  • Raditi na rastu trgovine sa SAD-om.
  • Suprotstaviti se težnjama Kine i Rusije koje "potkopavaju" BiH
  • Raditi na pomirenju među stanovništvom.
  • Raditi na tome da BiH bude sigurna zemlja za Amerikance koji tamo žive i rade.