Bivši ministar
6

Novi ambasador BiH Slavko Matanović predao akreditivana pisma predsjedniku Italije

Klix.ba
Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Italiji Slavko Matanović predao je jučer akreditivna pisma predsjedniku Republike Italije Sergiou Mattarelli na svečanoj ceremoniji u Predsjedničkoj palači Quirinale u Rimu.

Tokom razgovora koji je održan nakon ceremonije, ambasador Matanović je kazao da je Bosna i Hercegovina zainteresovana za dalje unaprjeđenje bilateralnih odnosa naših zemalja, naglasivši da su privreda, saobraćaj, poljoprivreda, turizam, te primjena novih tehnologija, neke od oblasti gdje bi se ta saradnja mogla unaprijediti.

Izražavajući spremnost za daljim jačanjem bilateralnih odnosa Italije i BiH, predsjednik Mattarella je, podsjetio na to da su dosadašnji bilateralni odnosi Italije i BiH veoma dobri i bez otvorenih pitanja. U tom kontekstu, naglašen je značaj vanjskotrgovinske razmjene između naših zemalja.

Italija je među vodećim trgovinskim partnerima BiH, a pored toga, nastavlja i pružati podršku BiH i u evroatlanskim procesima, te ohrabrivati BiH u sprovođenju političko-privrednih reformi koje će doprinijeti procesu pridruživanja BiH Evropskoj uniji.

Izražavajući interes Republike Italije za jačanje regionalne saradnje i rad regionalnih organizacija, predsjednik Mattarella je izrazio i podršku aktivnostima Bosne i Hercegovine u regionalnim incijativama, poput Jadransko-jonske i Srednjevropske incijative.

Zahvaljujući se ambasadoru Matanoviću na prenesenim pozdravima iz Predsjedništva BiH, predsjednik Mattarela je izrazio volju da u skoroj budućnosti posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Podsjećamo, Matanović je bivši ministar komunikacija i prometa BiH koji će u bh. javnosti ostati upamćen kao funkcioner koji je nakon smjene uzeo takozvani bijeli hljeb. Za ambasadora BiH u Rimu izabran je na prijedlog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.