FBiH
0

Novembarske penzije u petak

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Isplata novembarskih penzija počet će u petak, 4. decembra.

Koeficijent za isplatu penzija ostaje isti, za redovne 1,65, a za penzije ostvarene pod povoljnijim uvjetima 1,485, odlučio je Upravni odbor Federalnog zavoda PIO na sjednici u Sarajevu.

Penzije za novembar primit će 354.957 korisnika (od toga tzv. vojnih 20.397), za što će Federalni zavod morati osigurati oko 130 miliona KM.

Upravni odbor Federalnog zavoda očekuje da Vlada uplati obećanih 14 miliona KM za isplatu penzija ostvarenih pod povoljnijim uvjetima, što do danas nije učinjeno, a to je uvjet da isplata penzija počne u petak.

Upravni odbor je ponovo upozorio na činjenicu da je finansijska situacija u Federalnom zavodu vrlo teška. Prihodi su znatno manji od planiranih. U ovom mjesecu nedostaje čak 20 miliona KM.

Ako se taj trend nastavi i u sljedećem mjesecu u pitanju je isplata decembarskih penzija na dosadašnjem nivou. Posebno se to odnosi na iduću godinu, naravno, ukoliko Vlada u budžetu za 2010. godinu ne osigura dodatna finansijska sredstva za isplatu penzija, kako to rade zemlje u okruženju i u svijetu.

-Federalni zavod je jedini penzijski fond koji nema finansijsku potporu iz budžeta za isplatu redovnih penzija. Najveći problem je što, godišnje, po raznim propisima, u Federalnom zavodu penziju ostvari od 12 do 16 hiljada novih korisnika. To ne bi mogle izdržati ni bogatije zemlje od siromašne Bosne i Hercegovine, saopćeno je.

Stoga, treba zaustaviti donošenje štetnih zakonskih propisa i uredbi, koje negativno utječu na finansijsku stabilnost Federalnog zavoda, a postojeće preispitati, zaključak je Upravnog odbora Federalnog zavoda.

Da je finansijska situacija u Federalnom zavodu PIO zaista teška govori i činjenica da i MMF brani bh. penzije.

Naime, ovih dana je šef Misije MMF-a u Bosni i Hercegovini Kostas Kristou konstatirao da se penzioni fond u Federaciji BiH našao pod udarom i da je potrebno zaštititi isplate penzija, posebno onim ljudima koji su plaćali puni doprinos tokom 30 ili 40 godina svog radnog vijeka.