|

Nove želje RS-a: Šta je zapravo žandarmerija - policija s okusom vojske

Nove želje RS-a: Šta je zapravo žandarmerija - policija s okusom vojske
14
I. P.
26.6.2019. u 10:17
154
komentara
14

dijeljenja
Nove želje RS-a: Šta je zapravo žandarmerija - policija s okusom vojske
Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je u utorak da bi ministarstvo unutrašnjih poslova tog bh. entiteta, umjesto rezervnog sastava policije, trebalo kreirati žandarmeriju po uzoru na zemlje regiona. Šta u suštini znači žandarmerija i kakve ovlasti ima u odnosu na rezervnu policiju?
Višković, kada kaže "zemlje regiona", ne može misliti ni na jednu drugu osim na Srbiju s obzirom na to da samo ona u našoj političkoj okolini ima jedinicu žandarmerije u sklopu svog ministarstva unutrašnjih poslova.A šta je zapravo žandarmerija? Ova specijalna jedinica policije svoje korijene vuče iz Francuske koja je svoje srednjovjekovne čuvare zakona zvala "naoružani ljudi" ili "gendarme". Najpoznatije jedinice žandarmerije su u Francuskoj i Turskoj, dok u Italiji nose poznati naziv "carabinieri", a u Španiji "civilna garda".

Danas različite svjetske žandarmerije imaju jedinstveno zajedničko svojstvo - predstavljaju militarizovanu jedinicu policije. Drugim riječima, kada MUP na snage sigurnosti namijenjene za održavanje unutrašnjeg mira kopira svojstva vojske dobije se žandarmerija.

Ilustracija: Shutterstock Ilustracija: Shutterstock


U Srbiji, koja bi vjerovatno bila slika i prilika za entitetsku žandarmeriju, uloge ove specijalne policije su također policijske i vojne. Naime, na zvaničnoj stranici MUP-a Srbije u opisu žandarmerije između ostalog stoji:

Služba je sastavljena od vrhunski obučenih pojedinaca u okviru policijskog sistema koji bi bili obučeni, osposobljeni i opremljeni za različit dijapazon angažovanja od klasičnih policijskih zadataka do angažovanja koja obuhvataju izvođenje dejstava, mjera i radnji vojnog karaktera


Žandarmerija je u istočnom susjedstvu u današnjem obliku formirana 2001. godine kao "profesionalna, mobilna manevarska jedinica koja će se angažovati u slučajevima vanrednih događanja iz domena javne sigurnosti".

Konkretne uloge naznačene na stranici su suzbijanje terorizma, hapšenje opasnih kriminalnih grupa i pojedinaca, uspostavljanje javnog reda narušenog u većem obimu, suzbijanje pobuna u zatvorima, mirovne misije u inozemstvu te pomoć prilikom nesreća i prirodnih nepogoda.

Sve navedeno razlog je za oprez jer proističe da se aktivna vlast u bh. entitetu RS priprema za uvođenje jedinice koja opremom i obukom može djelovati i kao vojska.

Ilustracija: Shutterstock Ilustracija: Shutterstock


Zabrinutost je izrazio potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić koji je nakon Viškovićeve najave izjavio kako odluka Skupštine RS o odustajanju od rezervnog sastava policije ne predstavlja stvarno odustajanje od ideje formiranja oružane formacije.

"Formiranje žandarmerije iz sastava redovnih policajaca, čiji bi se broj povećao, može biti i opasnija ideja od rezervnog sastava, imajući u vidu operativnost, uvježbanost i opremljenost takve jedinice", kazao je Salkić.

Također, šta je žandarmerija zna i ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Metthew Field.

"Pozdravljamo odluku RS-a da ne poduzima daljnje korake u formiranju rezervnog sastava policije - takvi koraci u oba entiteta bi bili destabilizirajući. Potrebno je vidjeti šta se u ovom kontekstu podrazumijeva pod žandarmerijom", Fieldova je poruka na Twitteru.
Prijavi grešku


Komentari (154)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...