Uzalud protestovali
14

Novalić "vraća lopticu": Radnici Hotela Ero nisu naš, već problem grada i kantona

Piše: R. D.
Foto: FENA
Foto: FENA
Ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Mostaru za vrijeme današnjeg zasjedanja demonstrirali su radnici zatvorenog Hotela Ero tražeći sastanak s premijerom Novalićem i uplatu doprinosa za njih 62 u trajanju od četiri i po godine. Ipak, od toga nije bilo ništa.

"Radnici Hotela Ero su problem Grada Mostara i Hercegovačko-neretvanskog kantona, oni moraju naći svoje rješenje na tom nivou. Nikada Vlada Federacije BiH, ni finansijski, ni bilo kako, nije rješavala probleme na nižim nivoima vlasti, tako ne može ni ovaj", bio je jasan Novalić.

Federalna vlada se pribojava priliva sličnih problema.

"Ukoliko bismo otvorili tu Pandorinu kutiju, vi znate koliko su bolesni komunalni sistemi u našim gradovima, otvorili bismo rupu koju s nivoa Federacije ni zakonski ne možemo rješavati, a ni finansijski nemamo predviđena sredstva", kazao je premijer Novalić.

Radnici Hotela Ero, koji su dva sata čekali ispred zgrade da ih Novalić primi, na vijest da nisu federalna nadležnost ostali su ljuti i razočarani.

"Veoma smo ogorčeni na izjavu premijera da nismo u nadležnosti Vlade FBiH i pitam se ovim putem kako su ona druga preduzeća u Federaciji u njenoj nadležnosti. On je baš taj koji iz Razvojne banke njima uplaćuje doprinose i staž, uplaćuje i dijeli razne pomoći. Zar ne može za nas izdvojiti milion i četiri stotine hiljada KM, zajedno s gradom koji je rekao da bi nam pomogao", kazala je Mira Mandić, predsjednica Sindikata radnika Hotela Ero.

Radnici su naveli primjer rješavanja problema Krivaje iz Zavidovića, preduzeća koje prema njihovom mišljenju nije nadležnost Vlade Federacije BiH.

Već je početkom februara mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao kako Grad Mostar nema nikakvu obavezu prema tim radnicima i da je to problem viših nivoa.