{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novalić: Vlada FBiH nije u krizi, rebalans budžeta za 15 dana

F
2.9.2015. u 13:24
0
22
Novalić: Vlada FBiH nije u krizi, rebalans budžeta za 15 dana
0
Novalić: Vlada FBiH nije u krizi, rebalans budžeta za 15 dana
Foto: Arhiv/Klix.ba
Premijer Federalne vlade Fadil Novalić izjavio je danas da ne postoji kriza u Vladi tog bh. entiteta, jer ona ima sve tehničke uvjete za intenzivan rad koji i provodi, ali da je kriza parlamentarne većine u Federaciji BiH.
On je dodao da koalicioni partneri rade na tom pitanju.

Novalić je za 15-ak dana najavio rebalans entitetskog budžeta, prvenstveno zbog odobravanja 20 miliona KM za poticaj prvog zapošljavanja do nove godine.

Tih 20 miliona, pojasnio je, bit će osigurano kroz određene uštede.

Potvrdio je da je oko 200 miliona KM „manjak“ u entitetskom budžetu, jer nisu povučena sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda, a planirana su bila budžetskim okvirom.

"Naš je problem što nije samo to 'manjak', već i 30 miliona KM od dividende 'Telekoma' te još 10 miliona KM iz DPL-a zbog valutnog preračunavanja", rekao je Novalić u izjavi novinarima u Banjoj Luci ističući da samo iz ta tri izvora nedostaje 240 miliona KM.

Naglasio je da su ipak od prikupljanja poreza nešto povoljniji prihodi, što relaksira situaciju, ali, kako je istakao, pregovara se o iznalaženju neophodnih sredstava.

Kada su u pitanju razgovori s Međunarodnim monetarnim fondom, i premijerka RS-a Željka Cvijanović je rekla da se sada vode pregovori o zaključivanju novog aranžmana.

"Predstavnici MMF-a su nam rekli da će voditi računa i o činjenici da nisu povučena ranija sredstva", rekla je ona i dodala da je i budžet RS-a bio suočen s nedostatakom sredstava jer nisu povučene tranše iz ranijeg kredita kod tog međunarodnog zajmodavca, ali da je, kako je navela, osigurana redovnost najvažnijih stavki, plaća, transfera za isplatu penzija, ali da „raščišćavanje“ tekućih obaveza ne ide planiranom dinamikom.

Rebalans budžeta RS-a je planiran za jesen.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: