Oglasio se premijer
183

Novalić uputio molbu radnicima Željezare Zenica: Suzdržite se od radikalnih poteza

Piše: I. P.
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić kazao je na današnjoj konferenciji za medije kako želi da se novo preduzeće u okviru stečaja Željezare Zenica otvori što prije, ali je zamolio za strpljenje.

Molba premijera FBiH je prvenstveno bila upućena radnicima bivšeg ekonomskog giganta koji u trenutku konferencije za medije štrajkuju glađu.

"Unutar stečajnog postupka osnovat će se nova firma koja će zaposliti 120 ljudi i pomoći ćemo stečajnom upravniku da to uradi što prije. Treba nam vremena i zato bih zamolio radnike da se suzdrže od radikalnih poteza. U stečajnom postupku je moguće formirati novo preduzeće kao što je otvoren TTU pa je i ovdje moguće prije nego li bude prodato novom vlasniku", kazao je Novalić u kratkom obraćanju medijima.

On je kazao kako će predložiti da Vlada FBiH zatraži od finansijske policije da što prije uđe u Željezaru i ispita poslovanje Uprave i Nadzornog odbora.

"Vlada je uradila sve što je bilo u njenoj mogućnosti. Održali smo 28 sastanaka i to je više sastanaka nego što je Vlada održala sa sve 22 problematične firme koje sada sve do jedne rade na tržištu. Mi smo do sada izdvojili 350.000 KM u decembru i poslali im dvije plate. To je bila granica naših mogućnosti jer se moramo kretati u okviru budžeta. Dogovorili smo formiranje novog preduzeća i rekli smo da ćemo učiniti napore da obezbjedimo tržište za to novo preduzeće pa razgovaramo sa ArcellorMittalom i Rudinikom uglja Zenica kako bismo našli tržište za tih 120 ljudi. Mislim da bi i Grad Zenica imali prostora da hrane svoje administracije u toj firmi. Pozivam Fuada Kasimovića da se suzdrži od ishitrenih izjava i da ovu situaciju ne koristi za predizbornu kampanju. On se treba uključiti u osiguravanje tržišta pa da bi ova firma zaposlila i više od 120 građana. Neka javnim preduzećima u Zenici sugeriše da svoje uposlenike hrane u ovoj firmi i pozivam premijera Galijaševića da učini iste poteze", kazao je Novalić.

On je podsjetio da sada ide stečajni postupak i da se Vlada ne smije miješati u pravosuđe. Nada se da će biti uvezan i radni staž, a naglasio je kako Vlada stoji na raspolaganju ako bude falilo sredstava, ali u skladu sa zakonom i svojim mogućnostima.

Podsjećamo, više od 300 radnika Željezare Zenica u ponedjeljak je stupilo u štrajk glađu s ciljem da njihov vlasnik Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ispuni obećanja koja su im data otvorenjem stečajnog postupka. U noći s ponedjeljka na utorak, u hladnim prostorijama direkcije Željezare Zenica prenoćilo je 50-ak radnika.

Predsjednik Sindikata radnika Željezare Zenica Avdija Halilović je izjavio da su do sada 27 puta sjedili s ministrom i predstavnicima Vlade FBiH s ciljem rješavanja problema, ali da nikakvih pomaka od razgovora nije bilo.

Radnici Željezare Zenica od svog osnivača traže isplatu 13 plaća i uvezivanje radnog staža ili vraćanje radnika na poslove ishrane i građevinske operative, a za višak radnika uplatu otpremnina kako bi se prijavili na Biro za zapošljavanje.