Gladni i promrzli
171

Radnici Željezare u hladnoj prostoriji firme štrajkuju glađu: Čekaju da ih bar neko nazove

Piše: E. M.
Radnici Željezare Zenica (Foto: E.M./Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: E.M./Klix.ba)
U hladnim prostorijama direkcije Željezare Zenica večeras će prenoćiti 50-ak radnika koji su jutros stupili u štrajk glađu jer njihov vlasnik, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, nije ispunila data obećanja o zbrinjavanju radnika.

Iako se činilo da se najveća borba radnika Željezare Zenica ogledala u blokadi magistralnog puta M-17 i saobraćaja na ulazu u Zenicu, oko 50 radnika danas je pomjerilo granice i u borbi za svoja prava uložilo ono najvrijednije - svoj život.

Promrzli i gladni, ali i dalje raspoloženi prilikom dolaska novinarskih ekipa, radnici Željezare Zenica večeras će prenoćiti u jednoj od prostorija u zgradi direkcije zeničke željezare u kojoj je nekada bilo života. Večeras, kao i proteklih nekoliko mjeseci, u zgradi su samo hladni i tamni hodnici, napuštene prostorije, sve osim jedne. One u kojoj volja i snaga radnika Željezare razbija monotoniju i tišinu.

Predsjednik Sindikata radnika Željezare Avdija Halilović zbog ranijih operativnih zahvata svakom minutom gladovanja riskira svoj život, ali je sa svojim radnicima stupio u štrajk glađu.

"Nekoliko kolega i kolegica smo zamolili da odu kući. Hitna pomoć je večeras imala intevernciju pružanja pomoći dvojici kolega i kolegici koja je nakon ukazane pomoći u Službi hitne pomoći ponovo došla s nama da štrajkuje glađu. Pokušat ćemo ustrajati jer nema nam druge", izjavio je Halilović.

Dodao je kako im se niko iz Vlade FBiH i resornog ministarstva nije obratio iako mediji cijeli dan izvještavaju o njihovom štrajku.

"Mi smo stavili naše živote na kocku kako bismo izganjali naša prava. Tražimo osnovno pravo, pravo na život jer 13 plaća koje nam dugu nije malo. Mi osim glave na ramenu nemamo više šta uložiti u ovu borbu", dodao je Halilović.

Oko 50 radnika smješteno je u jednu prostoriju koju grije jedna grijalica, a umotani u deke gledaju političke emisije. Na jednoj od njih bio je i premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić. Baš kako su oni vidjeli njega na televiziji, uvjereni su da je i on njih vidio.

"Televizijske ekipe su danas cijeli dan bile tu i oni su morali sve ovo vidjeti. Međutim, niko od njih se nije obratio ni telefonski da kaže da će doći, da će nam pomoći i to nikako nije fer. Obećali su nam neke stvari i neka krenu ispunjavati ono što su obećali", zaključio je Halilović.

Sličnog mišljenja je i radnik Željezare Ibrahim Durmić koji nije primio 13 plaća, ali se kao i preostalih 50-tak radnika nada da će na ovaj način skrenuti pažnju odgovornih. Radnici se nadaju da Hitna pomoć neće imati više intervencija u direkciji Željezare Zenica te da će im se uskoro obratiti odgovorni ministri i njihovi vlasnici s konkretnim rješenjima.

Radnici Željezare Zenica od svog osnivača traži isplatu 13 plaća i uvezivanje radnog staža ili vraćanje radnika na poslove ishrane i građevinske operative, a za višak radnika uplatu otpremnina kako bi se prijavili na Biro za zapošljavanje.