Provjerili smo
601

Novalić upoređivao cijene goriva u Hrvatskoj i FBiH, no nije iznio tačne podatke

D. Be.
Fadil Novalić smatra da su cijene goriva u FBiH goriva dobre kako je tek kod drugih
Fadil Novalić smatra da su cijene goriva u FBiH goriva dobre kako je tek kod drugih
Federalni premijer Fadil Novalić (SDA) na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH govorio o cijenama goriva te upoređivao cijene u ovom bh. entitetu sa situacijom u susjednoj Hrvatskoj.

"U Hrvatskoj je danas, znači evo, od jutros, gorivo benzin 4,06 KM, kod nas je prosječna cijena 3,56. Dakle ravno 50 feninga. 3,71 KM je dizel, a 4,30 u Hrvatskoj. Dakle skoro 60 feninga više. Oni imaju četvrtinu nafte koju vade izu svojih izvora, dakle toliko o ograničenju cijena. I ja bih je ograničio na 4,30, kao što je ograničio Plenković, međutim onda bi mi stvarno prošli loše", rekao je Novalić.


Zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić je na Facebooku emitovala ovo Novalićevo obrazlaganje uz komentar:

"Premijer Novalić nas je na sjednici parlamenta upravo ukorio i objasnio kako je gorivo u FBiH, zapravo, jeftino. Dodao je da je svojevremeno, po farmerke odlazio u Trst, te da se ne želi vratiti u ta vremena."

No, da bismo provjerili tačnost podataka, samo smo posjetili stranicu Hrvatskog auto-moto kluba (HAK) koji na dnevnom nivou ažurira podatke benzinskih pumpi u Hrvatskoj, ali i Evropi. Da bismo izračunali prosječnu cijenu benzina i dizela u računicu smo uzeli nekoliko pumpi, sa najmanjim i najvećim cijenama te dobili sljedeći podatak.

Prosječna cijena benzina 95 u Hrvatskoj danas (28. juna) iznosi 3,78 KM, dok jedan litar dizela iznosi u prosjeku 3,77 KM.

Vlada Hrvatske je posljednjim intervencijama zadržala cijene goriva u Hrvatskoj na kakvoj-takvoj granici izdržljivosti. Tako je za litar benzina potrebno izdvojiti 13,50 (3,49 KM) i 13,08 za litru dizela (3,38) van autoputeva. Na autocestama cijene su veće i do 20 posto.

Aktuelne cijene benzina 95 u Hrvatskoj (Izvor: HAK)
Aktuelne cijene benzina 95 u Hrvatskoj (Izvor: HAK)
Aktuelne cijene dizela u Hrvatskoj (Izvor: HAK)
Aktuelne cijene dizela u Hrvatskoj (Izvor: HAK)

Također zemlje poput Slovenije, Srbije, Mađarske, Turske, Bugarske, Moldavije imaju približne ili niže cijene goriva nego BiH. Također u obzir treba uzeti kolika su prosječna mjesečna primanja u Bosni i Hercegovini i koja je cijena goriva, a kolike su prosječne plate u zemljama regije i Evrope.

Treba istaći da se cijena benzina 95 u Federaciji BiH, zavisno od pumpe do pumpe, kreće od 3,36 KM do 3,56 KM, dok je dizel od 3,56 KM do 3,76 KM. Ovo su cijene koje se danas nalaze na aplikaciji Federalnog ministarstva trgovine. Dakle, premijer Novalić je pri svom izlaganju iznio najveće cijene koje su danas na benzinskim pumpama, iako postoje i pumpe gdje su cijene niže od 10 do 20 feninga.