BiH
20

Novalić: U 2016. godini prioritet Vlade FBiH bit će poboljšanje poslovnog okruženja

Piše: S. H.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Obračajući se prisutnima na novogodišnjem prijemu Udruženja poslodavaca FBiH, premijer Fadil Novalić 2015. godinu ocijenio je kao burnu, ali uspješnu godinu, ističući da će prioritet Vlade za narednu godinu biti poboljšanje poslovnog okruženja.

Premijer Novalić je kazao kako se Vlada FBiH u godini na izmaku najviše bavila pitanjima radnopravnog zakonodavstva, smanjenjem javne potrošnje i iznalaženjem načina za poticaj zapošljavanja.

"U 2016. godini naš prioritet bit će poslovno okruženje, gdje ćemo raditi na formiranju privrednih sudova, zatim omogućiti efikasnije stečajne postupke, a važan segment bit će i pokretanje one-stop shopova, odnosno ureda koji će na efikasan način omogućiti pokretanje poslovne djelatnosti u što kraćem roku", naglasio je Novalić.

Premijer Vlade FBiH je također istakao kako još nikome nije jasno kako će se riješiti deficit u penzionom fondu koji iznosi 159.000.000 KM, a situaciju će dodatno otežati povećanje broja penzionera za 25.000.

Ipak, Novalić najavljuje naročitu aktivnost kada je riječ o zakonskim promjenama. Novi zakon o penzionom sistemu trebao bi biti usvojen do marta 2016. godine, kao i pojednostavljenje Zakona o poreskom dohotku.