|

Novalić se obratio javnosti: Nije tačno da BH Pošta kupuje zgradu od moje kćerke

Novalić se obratio javnosti: Nije tačno da BH Pošta kupuje zgradu od moje kćerke
26
Piše: Er. M.
24.7.2018. u 16:14
334
komentara
26

dijeljenja
1/6 Foto: K. S./Klix.ba
2/6 Foto: K. S./Klix.ba
3/6 Foto: K. S./Klix.ba
4/6 Foto: K. S./Klix.ba
5/6 Foto: K. S./Klix.ba
6/6 Foto: K. S./Klix.ba
Nakon što su u javnost procurile navodne informacije o tome da BH Pošta kupuje zgradu vrijednu 8,5 miliona KM od Ade Novalić, kćerke premijera FBiH Fadila Novalića, javnosti se obratio i federalni premijer. Novalić je odgovarao i na pitanja o upozorenjima četiri službe Vlade FBiH u vezi s kupovinom zgrade Energoinvesta za smještaj organa izvršne vlasti entiteta FBiH.
Proteklih dana Žurnal je objavio seriju tekstova o kupovini zgrade BH Pošta u Vogošći. Kako su naveli, kćerka federalnog premijera Ada Novalić pominje se u dokumentima BH Pošta kao suvlasnik objekta koje ovo javno preduzeće namjerava da kupi. Osim nje, suvlasnici objekta su federalni ministar Nermin Džindić, te šef kabineta federalnog premijera Samir Iskrić.

Tim povodom na današnjoj konferenciji za medije obratio se predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić koji je rekao da je Vlada FBiH odobrila BH Poštama dvije radnje: uvođenje brze pošte i da ide u bankarski sektor, odnosno da kupi "neku banku".

On je rekao da su BH Pošta likvidne onoliko koliko je likvidan i BH Telecom te da je lažna informacija kako namjeravaju kupiti zgradu od njegove kćerke Ade Novalić, odnosno samo dio u njenom vlasništvu nije obuhvaćen kupovinom.

Ocijenio je licemjernim što su se dezinformacije koristile kao sredstvo političke kampanje dodajući da je posebno degutantno što to rade ljudi koji su cijeli život proveli na budžeti.

"Meni stranka nije sredila udobnu stolicu u BH Telekomu. Meni se imovina smanjila u ovom mandatu i mogu dokazati porijeklo svake marke koju sam zaradio", kazao je Novalić.

Medijima je pokazao neke od objavljenih dokumenata navodeći kako je riječ o krivotvorenim dokumentima. Konstatovao je da su natpisi kako njegova kćerka prodaje zgradu BH Pošti za 8,5 miliona KM netačni i da će imati sudski epilog. Kako kaže, zgrada u Vogošći je u vlasništvu četiri firme od kojih je jedna i firma njegove kćerke. Međutim, BH Pošta kupuju prostorije od tri firme među kojima nije firma Ade Novalić.

Na detaljnija pitanja novinara Žurnala premijer FBiH potvrdio je da je njegova kćerka dala dokumentaciju vještacima, ali ne u svoje ime već u ime preostale tri firme u čijem vlasništvu je objekat.

"Vještačenje je rađeno u firmi, a ne u BH Pošti. Firma moje kćerke ne prodaje firmu. Ona jedina živi u BiH, a ostale tri firme su iselile. Ona ne prodaje prostor u Vogošći", rekao je Novalić.

Javnost je informisao i da je Vlada FBiH na današnjoj sjednici suspendovala saglasnost za punomoć za 49. sjednicu BH Pošta dodajući da Vlada FBiH uopće ne mora znati šta se nalazi na dnevnom redu.

Jedna pravila za Mostar, druga za SarajevoČetiri službe Vlade Federacije BiH upozorile su federalnog premijera Fadila Novalića da je njegova odluka o kupovini zgrade Energoinvesta – nezakonita. Prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, Novalića su na nezakonito postupanje upozorili federalno pravobranilaštvo, Služba za zajedničke poslove FBiH, zatim Agencija za privatizaciju FBiH, te Ured za zakonodatsvo FBiH. U pitanju je odluka Vlade FBiH da za 54 miliona maraka kupi zgradu koja je u vlasništvu Energoinvesta.

Predsjednik Vlade FBiH rekao je kako su odlučili da kupe zgradu Staklene banke u Mostaru, a u Sarajevu su odlučili izdvojiti 10 miliona za kupovinu zgrade Energoinvesta. Kako kaže, u Mostaru su kupili zgradu koja nije dovršena i sve je prošlo glatko.

"Odjednom je u Sarajevu potrebna saglasnost Parlamenta FBiH, odjednom se uključuje Pravobranilaštvo FBiH i Agencija za privatizaciju FBiH", kazao je Novalić.

Što se tiče mišljenja četiri službe, on je kazao kako su službe poručile da misle "kako se neće postići ciljevi FBiH i da sve mora ići na Parlament FBiH". Ponovio je da mu nije jasno kako jedna pravila važe za Mostar, a sasvim druga za Sarajevo.

"Ne donosi Novalić odluke, ja imamo samo jednu od 17 ruku u Vladi FBiH. Ali Novalić ima problem jer je potpisao ugovor u Mostaru, a sada mu kažu da ne može isti ugovor potpisati u Sarajevu. Pa sam pitao može li me sustići krivični postupak. Novalić se samo štiti. Ovo pitanje će biti završeno u petak", rekao je Novalić.

FBiH ne prijeti nelikvidnostNovalić je prokomentarisao i raspodjelu prihoda od akciza na temelju odluke Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO). On je rekao da je 10. jula u medijima pročitana informacija o tome kako su se entiteti dogovorili o raspodjeli akciza.

On je podsjetio da je FBiH i ranije bila oštećena za 6 posto, ali da su se devet godina kasnije izmjenama Zakona o akcizama BiH stekli uslovi da se promijeni mogućnost i stekne pravednost.

Novalić je kazao da su ministri finansija donijeli odluku o raspodjeli sredstava za akcize koja je isto tako privremena pitajući da li će ikada ministar iz RS-a dići ruku da RS dobije manje iako FBiH treba dobiti više.

Premijer FBiH rekao je da zbog prava veta koje imaju državni i entitetski ministri finansija nije moguće suspendovati odluku koja će dugi niz godina ostati takva.

"Mi nemamo pravo ne reagovati na taj sporazum. U ovom donošenju odluka dva su člana glasala protiv, ali nisu imali prava veta. Ovo ostavlja sumnju da li naši predstavnici dosljedno štite FBiH", rekao je Novalić.

Istakao je da je upitno da li su se ministarstva finansija na svim nivoima trebali dati kadrovima HDZ-a. Ispričao je da je rasprava na Vladi FBiH bila burna i da su postavljana brojna pitanja poput onog zbog čega odluka nije donesena nakon analize.

On je rekao da je nemoguće suspendovati odluku i da se mora postaviti pitanje da li je FBiH oštećena prenoseći ovlasti na Upravni odbor UIO. Medijima je rekao da će se na osnovu podataka UIO vidjeti koliko je FBiH oštećena u proteklom periodu.

"Otvorili smo pitanje koje ćemo na Vladi FBiH zatvoriti u petak. Onda ćemo tražiti i da se uključi Parlament FBiH jer je on povjerio svoje ovlasti Upravnom odboru UIO BiH", rekao je Novalić.

Na pitanje zbog čega je ministrica finansija FBiH Jelka Milićević glasala za odluku o privremenom finansiranju, odnosno u korist RS-a. On je rekao da sumnja na saradnju SNSD-a i HDZ-a s obzirom na to da su nekoliko dana prije donošenja odluka održali zajednički sastanak.

"Ja sam danas rekao da mi odluka ne liči na ekonomsku nego na političku", kazao je Novalić dodajući kako on nema nikakve ovlasti u Upravnom odboru UIO.

Kako kaže, Milićević je danas tvrdila da je odluka donesena pod pritiskom likvidnosti Autocesta FBiH. On je rekao da je od Autocesta FBiH tražio da mu dostave informaciju o tome da li su ikada bili pod pritiskom likvidnosti.

"Nije tačno da je FBiH imala prijeteću nelikvidnost. U ovoj godini se nismo zaduživali jer stalno smo u suficitu. Uz takve okolnosti smo mogli izdržati godinu da ne konzumiramo akcize, a mi smo pristali na ucjenu RS-a koji se zaduživao u Beču. FBiH je likvidna i mi nismo obavili nijedno zaduženje jer imamo dovoljno novca", kazao je Novalić.

Pitao je i kako Jelka Milićević uopće misli suspendovati odluku jer za nju neće glasati ministar finansija RS-a. Istakao je da je FBiH u prvom kvartalu imala potrošnju od oko 70 posto, a RS oko 29 posto.

Komentarisao je i kritike kako se ne grade ceste u FBiH riječima da su naslijedili samo 73 miliona maraka, a da njegova vlada ostavlja novom sazivu vlasti 2 milijarde i 200 miliona KM.
Prijavi grešku


Komentari (334)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...