BiH
62

Novalić: S komercijalnim bankama ništa nije dogovoreno, to je rezervna opcija

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Premijer FBiH Fadil Novalić je, nakon sastanka s šefom Delegacije EU u BiH Lars-Gunnarom Wigermarkom, rekao da su prioriteti Vlade FBiH uštede i rad na reformama.

“Mi nalazimo uštede za ovaj iznos. Ali jučer smo potencirali da želimo za prvo zaposlenje finansirati plaće i doprinose i za to nam treba do kraja godine 20 miliona KM. Jučer nismo mogli naći način kako da uštedimo i danas tražimo taj način za uštede”, pojasnio je Novalić naglasivši da će do kraja godine uštedjeti 92 miliona KM.

Što se tiče kredita kod komercijalnih banaka Novalić kaže da ništa još nije dogovoreno i de je to i dalje rezervna opcija ako ne bude kredita od MMF-a.

“Ne radi se o UniCredit banci jer banke imaju pravilo da ne mogu više od pet posto ukupnog portfolija plasirati vladama. Da bismo mi ugovorili tih 200 miliona moramo imati dogovor sa skoro svim bankama”, rekao je Novalić.

On pojašnjava da nikakva imovina neće biti založena jer državi ne treba garancija.

Nakon što je dogovorena reformska agenda, Novalić naglašava da je sada prioritet dogovor o mehanizmu koordinacije.

“Sada nam je najvažnija stvar na svijetu mehanizam koordinacije. U srijedu Denis Zvizdić i ja idemo na dogovore kod premijerke RS Željke Cvijanović”, rekao je Novalić.