Upozorio vlasti
137

Novalić: Privredi se ne smije povećati cijena struje jer će 40.000 radnika ostati bez posla

S. M.
Fadil Novalić (Foto: D. S./Klix.ba)
Fadil Novalić (Foto: D. S./Klix.ba)
Član Predsjedništva SDA i bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić govorio je o stanju u Elektroprivredi BiH i mogućem poskupljenju cijena struje. On je naglasio da se privredi ne smije povećati cijena struje.
"Elektroprivreda isporučujući struju stanovništvu zaista ostvaruje gubitke. Isporučujući struju našoj privredi ostvaruju visok dobitak od 30 posto. Već sad po ovojj cijeni. Isporučujući struju vani ostvaruje ekstra profit", kazao je Novalić.

Dodaje da taj ekstra profit pokriva subvencioniranje stanovništva jeftinom strujom, ispod proizvodne cijene.

"Kad god možete izvoziti po visokoj cijeni vi možete zadržati nisku cijenu stanovništvu. Vrijeme je još uvijek veoma loše. Visoka inflacija, evo gubimo radna mjesta, zaustavila se potrošnja i imamo negativne ekonomske parametre", rekao je Novalić.

Smatra da je sasvim opravdano da zadržimo nisku cijenu struje stanovništvu, ali u tom slučaju samo na dva načina to možete podnijeti.

"Jedan je da povećate proizvodnju i izvoz jer bez obzira što cijena više nije 200-250 eura, evo danas je 160, dva i po puta veća od proizvodne cijene. Taj ekstra profit ponovo subvencionirate sa njim nisku cijenu struje stanovništvu. Drugi način i to je zadnji, jeste da povećate našoj privredi i to su oni odabrali. Vrlo pogrešno, a već sad privreda plaća struju koja ostvaruje vrlo dobar profit", rekao je Novalić.

U nastavku je objasnio zašto se to dešava.

"Da bi izvozili struju naša Vlada je morala zamoliti Parlament da pusti Blok tri i četiri, a za njega nismo imali uglja. Jer naši rudari i prije pet godina i ove godine i naredne godine proizvode pet miliona tona. To je njihova mogućnost za našu Elektroprivredu. Za izvoznu struju morali smo kupovati ugalj od privatnih rudnika. To smo prošle godine uradili sa 500.000 tona. To je ono što je ova vlast suspendovala", rekao je Novalić.

Dodaje da joj sad fali taj ugalj od koga bi prodavala struju po 160 eura.

"Zato govore o poskupljenju struje. Veoma je kasno sad da proizvede struju pa da je izvozi jer nema uglja. Upravo su se neki dan vratili toj činjenici da i oni kupuju ugalj 400.000 tona uprkos tome što je danas Aner Žuljević to nazvao lopovlukom. Evo i oni ga kupuju. A mi smo ustvari taj ugalj spaljivali, izvozili struju i sa tim 'peglali' cijenu", rekao je Novalić.

Napomenuo je da se nikako ne smije povećati struja privredi.

"To će izazvati novi val, bit će otpušteno 30 do 40 hiljada radnika. Zašto? Današnja cijena struje od 160 eura je sastavljena od dvije komponente, 85 eura košta taksa u tih 160 eura. Ako to oduzmete cijena koja pripada kompaniji je 75 eura, danas. Onih 85 eura ona mora uplatiti u fond za obnovljive izvore. Znači 75 eura dobija kompanija, a naša Elektroprivreda već danas prodaje našim firmama po 77 eura. Znači apsolutno je nepotrebno, nemoguće i štetno da poveća se struja privredi. Jedini izlaz je izvoz", zaključio je bivši premijer Federacije BiH.