Poziv demonstranata
0

Novalić potvrdio da će razgovarati s radnicima Željezare Zenica

FENA
Fadil Novalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Fadil Novalić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Prije usvajanja dnevnog reda na vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH pojedini delegati izrazili su zabrinutost zbog radnika Željezare Zenica želeći da ovaj dom obaveže federalnog premijera Fadila Novalića da danas razgovara sa radnicima, koji protestuju na putu M17.

S obzirom na ozbiljnost situacije, koja po mišljenju delegata Draženke Subašić, Ismeta Sarajlića, Željka Mirkovića, Anera Žuljevića, Predraga Kojovića, može da eskalira zamolili su premijera da održi sastanak s radnicima tog preduzeća.

"#Ja sam se već danas u 12 sati dogovorio s federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Đindićem da ćemo otići i zajedno razgovarati s radnicima, a ne zato što vi to želite", odgovorio je delegatima Novalić.

Podsjetio ih je da je već 28 puta pregovarao s predstavnicima Željezare.

"Ovdje ne rješavamo privrednu, već političku krizu koju je izazvala opozicija i sindikati. Od decembra poslali smo dvije plaće, a 13 plaća, koliko zahtijevaju radnici, nemoguće je obezbijediti jer ta sredstva nisu planirana budžetom", poručio je Novalić.

Nakon usvajanja dnevnog reda sjednica je nastavljena razmatranjem prve tačke dnevnog reda - novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.