Jedan od laureata
120

Novalić postao "mimar mira" i obećao podršku Mostaru u naredne četiri godine

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Jedan od laureata večeras dodjeljene nagrade "Mimar mira" u Mostaru je i premijer Federacije BiH, Fadil Novalić.
Novalić je medijima kazao da svaki događaj u Mostaru ima poseban značaj, a posebno ovaj koji slavi mir i obnovu Starog mosta.

"Poruka je univerzalna, a i ovaj naziv "mimar" je vezan za građenje, a ne za rušenje. Ovdje gdje stojimo je bilo i jedno i drugo, ali srećom dva puta građenje i jednom rušenje. Trebamo slijediti taj put, više graditi nego rušiti", izjavio je.

Premijer je kazao i kako poruke iz Mostara znaju biti djelotvornije nego iz drugih krajeva, iako su i drugi prošli svoje golgote.

"Poruke iz Mostara jače zvone jer je ovaj grad simbol multietničnosti, simbol povezivanje i to treba tako i da ostane. Vlada Federacije će učiniti sve, posebno sad jer smo obećali da ćemo čvrsto stati iz kandidature Mostara za prijestolnicu kulture. Općenito, kao Vlada Federacije BiH smo zamislili da naredne četiri godine budu četiri godine podrške gradu Mostaru", najavio je Novalić.

Inaće, tradicionalnom manifestacijom "Mostar ne zaboravlja prijatelje", u organizaciji Centra za mir i multietničku saradnju, obilježana je 15. godišnjica obnove Starog mosta. Manifestacija je kao i prethodnih godina počela spuštanjem cvijeća u rijeku Neretvu i skokom sa Starog mosta.