Mostar peace connection
99

Na Starom mostu uručene nagrade i povelje Centra za mir, posthumnu dobio i Alija Izetbegović

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Tradicionalnom manifestacijom "Mostar ne zaboravlja prijatelje", u organizaciji Centra za mir i multietničku saradnju, obilježana je 15. godišnjica obnove Starog mosta. Manifestacija je kao i prethodnih godina počela spuštanjem cvijeća u rijeku Neretvu i skokom sa Starog mosta.

Laureat Međunarodne nagrade "Mostar Peace Connection" mostarskog Centra za mir i multietničku saradnju, koja se dodjeljuje za doprinos zbližavanju civilizacija i kultura svijeta, ove godine je generalni sekretar Ujedinjenih naroda, António Guterres. Iz Ujedinjenih naroda u New Yorku Centru za mir je stigla potvrda da generalni sekretar sa poštovanjem i zahvalnošću prihvata ovo priznanje. Nagradu je u njegovo ime preuzela rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda Sezin Sinanoglu.

Sinanoglu je kazala kako nagrada generalnom sekretaru Guterresu simbolizira njegov rad, slavi i podržava održivi mir u ovoj zemlji.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je kako obnova Starog mosta predstavlja najvrijedniji simbol obnove života, ali ne samo u Mostaru već u cijeloj Bosni i Hercegovini.

"Oni koji su srušili ovakav dragulj željeli su prekinuti konekcije među ljudima, da oni ne mogu da rade, žive i posluju. Svi mostovi spajaju obale rijeka, ali ovaj spaja ljude i zbog toga je njegov značaj ogroman", izjavio je Zvizdić dodavši da je važno slaviti obnovu Starog mosta jer time se slavi i obnova multietničkog i multikonfesionalnog života u BiH.

Nagrada "Mostar Peace Connection" se zasniva na teškim iskustvima i iskušenjima kojima je Grad Mostar bio svjedokom na kraju 20. stoljeća. Dodjeljuje se svake godine za civilizacijska postignuća laureatima iz cijelog svijeta, najrazličitijih profila i zanimanja, a koji su u raznim područjima djelovanja i na različite ali u širokoj javnosti prepoznatljive načine, doprinosili miru i multietničkoj saradnji.

Guterres se tako pridružio odabranom društvu laureata nagrade Centar za mir među kojima su: Nelson Mandela, Vaclav Havel, Alois Mock, Jacques Chirac, Muhamed ElBaradei, Irina Bokova, Luciano Pavarotti, Sulejman Demirel, Stjepan Mesić, Ivica Račan, Keneth Scott, Serge Bramertz, Carmen Agius i brojni drugi laureati iz svijeta.

Posebne Povelje večeras su uručene Memorijalnom centru Potočari za kontinuirani doprinos borbi za istinu, insistiranju na otkrivanju sudbine nestalih Srebreničana i kažnjavanju zločina, te, posthumno, prvom predsjedniku Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću za ogromnu podršku projektu obnove Starog mosta - kao spomenika mira oko kojeg se okupio cijeli svijet. Povelju Memorijalnom centru Potočari i Udruženju majke Srebrenice uručio je premijer BiH Denis Zvizdić, a posthumnu povelju Izetbegoviću iz ruku direktora Centra za mir Safeta Oručevića primio je direktor Muzeja Alija Izetbegović - Adnan Žiško.

U nastavku večeri su uručene i tradicionalne nagrade "Mimar mira", zaslužnim pojedincima koji su svojim ličnim angažmanom promovirali univerzalne vrijednosti dobra, mira, tolerancije i suživota i dali doprinos u afirmaciji Mostara i Bosne i Hercegovine. Jedan od njih je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić kojem je večeras uručeno ovo prizanje.

Priznanje "Mimar mira večeras su dobili i Tatjana Ljujić Mijatović, Ivo Komšić, Miro Lazović, Jovan Divjak i Mirko Pejanović kao su ljudi koji su obavljani najodgovornije dužnosti u najteža vremena i bili i ostali svojevrsni simbli Bosne i Hercegovine.

Nagrade su dobili i Ivan Prskalo, Don Ante Ledić, Zlatko Dizdarević, Emir Zlatar, Ajla Delkić, Edita Đapo, zatim ljudima koji su kroz sport promovirali Mostar, njegov duh i zajedništvo - posthumno Nenadu Ćeći Bijediću, te Semiru Tuci, Seadu Kajtazu, Marijanu Kvesiću, Enveru Eni Novakoviću i Lorensu Listi. “Mimari mira“ su i Edin Batlak, Adnin Hasić, Sanel Kajan, Salko Pezo, Ahmed Džubur, Sead Mulahasanović, Nedžad Maksumić, Miralem Kolečić, posthumno Mustafa Selimović, te Tibor Vrančić, Zdenko Bošković, Smail Špago i posthumno Ismail Braco Čampara.