Obraćanje građanima
86

Novalić: Počinjemo sa masovnijim testiranjem; Krnjić: Isplata penzija 6. aprila

I. Č.
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić izjavio je da će sada, nakon što je pristiglo 20 hiljada testova, zdravstvene ustanove moći započeti sa masovnijim testiranjem na koronavirus.

"Počela je dostava 20 hiljada testova na koronavirus. Dostava će biti obavljena vrlo brzo. Vjerovatno ove večeri. Ova isporuka će omogućiti da zdravstvene ustanove počnu sa masovnijom primjenom i testiranjem na koronavirus", rekao je Novalić.

Naveo je kako je Vlada FBiH kupila još 150 hiljada testova i kako će oni biti na raspolaganju.

"Vlada će brinuti o svakoj općini i svakom građaninu. Imamo za to dovoljno sredstava", ohrabrio je Novalić zabrinute građane.

Najavio je također obiman program i set ekonomskih mjera.

"Niko neće biti zapostavljen ili zaboravljen. Ovo je vrijeme u kojem treba da pokažemo zajedništvo i solidarnost. Ovo je vrijeme u kojem moramo da pokažemo odgovornost", istakao je on.

Pozvao je da se slijede upute kriznih štabova.

Zijad Krnjić (Foto: FENA)
Zijad Krnjić (Foto: FENA)

Direktor Federalnog zavoa PIO/MIO Zijad Krnjić izjavio je da rade normalnim tempom, uz sve poslove koje treba da rade.

"Penzija za mart 2020. godine će početi 6. aprila. Za isplatu penzija imamo sva potrebna sredstva. Fali nam još tri dana za sigurnu sliku... Imat ćemo u ovom mjesecu približno uravnoteženo stanje sa prihodima i rashodima", kazao je on.

Dodao je kako pripremaju određene aranžmane sa bankama i poštama na način da isplata penzija ne bude dodatni rizik za širenje virusa.

"Neće se kršiti mjere kriznih štabova", kazao je on.

Način na koji će se to raditi bit će u narednoj sedmici obznanjen.

Armin Kajmaković (Foto: FENA)
Armin Kajmaković (Foto: FENA)

Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Armin Kajmaković kazao je da su kapacitete stavili u borbu protiv pandemije.

"Stigla je pošiljka testera i stavljena na daljnje raspolaganje. Očekuje nas sigurna vrsta vazdušnog mosta za lijekove, za sve što je planirano da dolazi u narednim danima", rekao je on.