BiH
583

Novalić: Odrastao sam u radničkoj porodici i dobro znam šta znači nedovoljno novca za život

FENA
Fadil Novalić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Fadil Novalić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić potvrdio je da ne postoji nikakva hitnost kod usvajanja izmjena i dopuna Zakona o radu, te da vjeruje da će se putem socijalog dijaloga postići dogovor o kolektivnom ugovoru.

Gostujući u Dnevniku D Federalne TV Novalić je kazao da je u tom smislu nepotrebno govoriti o povlačenju tog zakonskog rješenja što je ranije zatražio sindikat.

"Nakon što završimo pitanje koleketivnog ugovora u vezi čega pozivamo partnere i mislim da ćemo sigurno stupiti u dijalog, vjerujem da ćemo se svi složiti da te tehničke izmjene treba postići u Zakonu o radu", kazao je Novalić.

U javnosti je, po njegovim riječima, plasirano da se to mora hitno uraditi.

"Na Vladi smo razmatrali jedan prijedlog, odnosno opciju koja može biti usvojena mjesec ili dva kasnije. Sve će to biti sasvim jasnije i mnogo lakše nakon što usaglasimo odredbe kolektivnog ugovora na zadovoljstvo sve tri strane", dodao je Novalić.

Na pitanje ko će podržati izmjene Zakona o radu u Federalnom parlamentu, Novalić je kazao da vjeruje da će ih podržati svi nakon što uvidimo da su to tehničke izmjene koje zapravo svima koriste i kojima se pokušavaju otkloniti određene slabosti koje su uočene u njegovoj dosadašnjoj primjeni.

Govoreći o setu zakona o PIO-u, Novalić je kazao da je to zakonsko rješenje bilo gotovo prije Nove godine, ali je u međuvremenu došlo do nesporazuma oko kolektivnih ugovora.

"Nećemo sa tim čekati, ovih dana smo imali završne sastanke i s organizacijom panzionera, penzionim fondom, Svjetskom bankom i drugim ekspertima i povukli smo crtu šta hoćemo u vezi koeficijanta. Vjerovatno će se sljedeći četvrtak naći na sjednici Vlade", kazao je Novalić.

Zamoljen da pojasni svoje ranije izjave u vezi potrošnje građana, Novalić je kazao da mu je žao što je njegova izjava tako shvaćena i da je upućena na krivu adresu. Naveo je da je odrastao u radničkoj porodici gdje je radilo samo jedno i da dobro zna šta znači nedovoljno novca za život.

"Jedostavno sam rekao da ne može na osnovu prosječne potrošačke korpe biti određivana minimalna plata", dodao je Novalić.

Istakao je da je na čelu reformske Vlade, te ne može i neće odustati od puta koji vodi prema stabilnom oporavku i rastu.

"Želimo izbalansiranu zemlju i ekonomiju da bismo se nekako svrstali bar uz ove zemlje koje su prošle tranziciju i koje su to uspješno uradile. Takva BiH bi svakako bila bolje mjesto za život", kazao je Novalić.