Kraj agonije
55

Novalić obećao da će do 30. januara ispuniti sve zahtjeve radnika Željezare Zenica

Piše: E. M.
Foto: E.M./Klix.ba
(Foto: E.M./Klix.ba)
Na večerašnjem sastanku sa predstavnicima radnika Željezare Zenica i premijerom ZDK Miralemom Galijaševićem premijer FBiH Fadil Novalić je obećao da će ispuniti sve zahtjeve radnika.

Radnici traže 12 plaća i otpremnine te uvezivanje staža, kako bi se mogli penzionisati oni koji ispunjavaju uvjete.

Kako javlja reporter portala Klix.ba premijer Novalić je kazao da će do 30. januara svi zahtjevi biti ispunjeni, naglasivši da Vlada ima novac te da je samo potrebno naći način da se to što prije ispuni.

Ranije je premijer Novalić odbijao da ispuni zahtjeve radnika, ali je usljed velikog pritiska i današnje blokade magistralnog puta u Zenici popustio i večeras obećao ispunjenje zahtjeva uz pismenu potvrdu.

"Mi ovo ne smatramo pritiskom jer smo se krajem decembra bili dogovorili da sa 350 hiljada KM mi pomognemo radnike, što smo i učinili, zatim da ide stečajni postupak, a nakon toga da ide otvaranje nove firme. U međuvremenu je došlo do nepovjerenja da će se sve to dogoditi, ali mi prihvatamo novo stanje. Zahtjevi su sada drugačiji", kazao je Novalić nakon sastanka.

Novalić je dodao da sredstva potrebna za ispunjenje ovih zahtjeva neće biti izdvojena iz budžeta, ali nije želio komentarisati na koji način će biti obezbjeđena.

U narednih pet dana Vlada FBiH je obećala da će radnicima isplatiti otpremnine u ukupnom iznosu od tri miliona KM, 12 zaostalih plaća te da će izdvojiti 160 hiljada KM za uvezivanje staža. Vlada FBiH će u narednom periodu komunicirati sa stečajnim upravnikom Mirzom Jarićem.

"Žao mi je samo što smo morali trpiti glad, ali vrijedilo je. Ovo su zahtjevi koje smo mi tražili i mislim da bi trebalo zadovoljiti sve radnike Željezare Zenica. Mi želimo i podržavamo da se osnuje i nova firma u okviru stečajnog postupka, jer je bitno da Zenica ne ostane bez 200 radnih mjesta", kazao je poslije sastanka predstavnik Sindikata Željezare Zenica Avdija Halilović uz napomenu da će ponovo blokirati saobraćaj ako im Vlada ne ispuni zahtjeve u predviđenom roku.

U međuvremenu radnici Željezare koji su blokirali magistralni M-17put u Zenici trebalo bi da prekinu s blokadom.

Prema navodima resornog ministra Nermina Džindića, bit će osnovana nova firma u kojoj će biti uposleno do 120 radnika, za 97 radnika Željezare biti uvezan staž, a 100 će ih biti poslano na biro.