Bavi se finansijama
381

Novalić o zapošljavanju osuđivanog savjetnika: Spasio sam kadar, on jedini ima spremu za upaljače

Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić kazao je kako je osuđenika za zloupotrebu položaja Muhameda Gurbetu zaposlio kao svog savjetnika kako bi "spasio kadar da ne ode u inozemstvo".

Kadrovska rješenja federalnog premijera Fadila Novalića, posebno u kontekstu odabira savjetnika u svom kabinetu, već nekoliko puta pokazala su se katastrofalnim.

Da predsjednik Vlade Federacije BiH nikako ne uči na vlastitim, a posebno ne na tuđim greškama, pokazalo je i Novalićevo rješenje od 5. augusta 2019. godine, kojim je osuđenika za zloupotrebu položaja i krivotvorenje dokumenata Muhameda Gurbetu zaposlio kao svog savjetnika za finansije i odnose s međunarodnim institucijama, a o čemu je danas pisao Žurnal.

Novalić je nakon sjednice Vlade Federacije BiH pokušao javnosti objasniti svoju nerazumnu odluku navodeći da on ne radi ništa drugo nego spašava kadar da ne ode u inozemstvo.

"Tačno je. Muhamed Gurbeta jeste jedini inžinjer u BiH za razvoj upaljača... Imenovan je mojim savjetnikom. Prije toga je bio dogovoren njegov angažman u Srbiji i ja ništa drugo ne radim nego spašavam kadar koji bi otišao u inozemstvo. On jedini u BiH ima spremu za upaljače i zadovoljava naše uvjete o zapošljavanju", rekao je Novalić.

Nikome nije jasno da li u Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji Generalnog sekretarijata Vlade Federacije BiH piše da savjetnik premijera za finansije i odnose s međunarodnim institucijama mora imati "spremu za upaljače".