Pitanje smještaja
1

Novalić o migrantima: Federacija BiH spremna pomoći koliko god treba

FENA
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić sastao se danas sa šefom misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini i regionalnim koordinatorom za zapadni Balkan Peterom Van der Auweaertom.

Razgovarali su o aktuelnoj situaciji vezanoj za migracije u BiH, te eventualnim rješenjima za smještaj migranata upotrebom neperspektivne državne imovine, saopćeno je iz Vlade FBiH.

"Federacija BiH spremna je pomoći koliko god treba, poštujući međunarodne standarde i ljudske norme, ali isključivo putem države Bosne i Hercegovine, jer kao entitet za to nemamo nadležnosti za te aktivnosti. Državi, u čijoj je to nadležnosti, pomoći ćemo koliko god treba", kazao premijer Novalić.

Podsjetio da je Federacija BiH od početka uključena u aktivnosti vezane za pitanje migracija, te da je i dosad, putem države, obezbjeđivala smještaj. Početkom juna Vlada Federacije BiH je kroz transfere drugim nivoima vlasti, a provodeći jedan od zaključaka tematske sjednice Parlamenta Federacije BiH o pitanju migracija, izdvojila četiri miliona KM Unsko-sanskom kantonu.

Van der Auweaert je zahvalio na dosadašnjim aktivnostima Vlade Federacije BiH, izmađu ostalog i za ustupanje na korištenje kasarne Ušivak i objekta Agrokomerca za smještaj migranata.

Sastanku, održanom u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, prisustvovao je šef Federalnog operativnog štaba za pitanja migracija i direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.