Radovi počinju uskoro
25

Novalić na sastanku s gradonačelnikom Fazlićem: Osigurano 25 miliona KM za aerodrom u Bihaću

N. C.
Sastanak Šuhreta Fazlića i Fadila Novialića (Foto: Krajina.ba)
Sastanak Šuhreta Fazlića i Fadila Novialića (Foto: Krajina.ba)
Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, sastao se danas sa gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem te potvrdio da je za izgradnju bihaćkog aerodroma u ovoj godini osigurano 25 miliona KM.

Novalić je istakao da je saglasan da ove godine počne faza izgradnje aerodroma.

“Za dosadašnju fazu gradnje izdvojeno je oko 10 miliona, te je u ovoj godini osiguran budžet od još 25 miliona maraka. Konkretno na današnjem sastanku smo govorili o programu utroška tih sredstava, odnosno potrebnom vremenu za realizaciju naših planiranih poteza u okviru spomenutog ovogodišnjeg budžeta.

Dodaaje da bi ove godine trebalo početi graditi poletno-sletnu stazu u dužini 1. 200 metara, zatim aerodromskeu zgradu, osvjetljenje, radarskoo praćenje, elevatora za prilaz aviona i ostalih tehničkih stvari.

“Ukupna vrijednost projekta aerodroma u Bihaću je oko 130 miliona KM, a mi ćemo s ovogodišnjim sredstvima već doći do cifre od oko 35 miliona KM koje je osigurala Vlada Federacije BiH", istakao je.

Premijer je naveo i mogućnost uključivanja koncesionara, ne toliko zbog potrebnog novca, koliko zbog iskustva i mogućnosti turističke i poslovne promocije kako aerodroma, tako i Unsko-sanskog kantona.

Na važnost ovakvog projekta za cijeli Unsko-sanski kanton podsjetio je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća. Također, gradonačelnik je uvjeren u uspjeh ovog projekta.

“Već smo uradili projektnu dokumentaciju, prilazni put, testnu poletno-sletnu stazu i izvršili dobar dio eksproprijacije zemljišta, pa sam zaista optimističan oko realizacije možda i najvećeg projekta ikada za Unsko-sanski kanton", kazao je.

Fazlić je zaključio da uskoro kreću s radovima, dodavši da je već u izradi aeronautička studija.