{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Novalić na 6. kongresu SDA: Najbolje vrijeme za ekonomske reforme

F
26.5.2015. u 13:13
0
21
Novalić na 6. kongresu SDA: Najbolje vrijeme za ekonomske reforme
0
Novalić na 6. kongresu SDA: Najbolje vrijeme za ekonomske reforme
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić obratio se na današnjem 6. kongresu Stranke demokratske akcije (SDA) govoreći o rezoluciji o osnovnim ciljevima ekonomske politike i politike razvoja, ocijenivši da period za ekonomske i socijalne reforme nikada nije bio povoljniji.
"Nizak nivo ekonomskog rasta nameće potrebu za strukturalnim reformama koje za cilj imaju uspostavljanje i odžavanje makroekonomske stabilnosti, povećanje stepena konkurentnosti privrede te stvaranje ambijenta za bolji ekonomski rast koji vodi do povećanja broja zaposlenih", kazao je Novalić.

Za postizanje ovih ciljeva potrebno je implementirati niz ekonomskih mjera, kaže Novalić, među kojima su smanjenje opterećenja javne potrošnje i unapređenje poslovnog ambijenta, a sve to moguće je ostvariti uz saradnju svih nivoa vlasti.

Između ostalog, istakao je da će SDA podržati sklapanje kreditnog aranžmana s međunarodnim finansijskim institucijama, ali je naglasio da se ne zalaže za povećanje PDV-a, dodajući da se SDA zalaže za reforme u tržištu rada.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović u obraćanju delegatima na Kongresu osvrnuo se na sveobuhvatnu ustavnu reformu za koju će se SDA zalagati, ali u okvirima Dejtonskog sporazuma, očekujući da to svi podrže.

Ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević iznio je ciljeve SDA u oblasti boračko-invalidske zaštite, najavljujući da će se insistirati na kontuinuiranom vršenju nadzora nad izvršenjem propisa kojima su osigurana prava boračke populacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: