Bivši premijer FBiH
99

Novalić: Morao bih biti oslobođen u predmetu "Respiratori", nisu kupljeni preko mene

B. R.
Fadil Novalić, bivši premijer FBiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Fadil Novalić, bivši premijer FBiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Bivši premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić (SDA) govorio je o cijeni struje, minimalnoj plati, neradnoj nedjelji i aferi "Respiratori" za koju predstoji izricanje drugostepene presude.

Smatra da domaćinstvima ne treba poskupljivati struja te da su moguća poskupljenja struje privredi i onima kojima se izvozi.

"Stanovništvu još uvijek ne bismo trebali poskupljivati struju. Dajemo je relativno jeftino i to je naša nafta. To je naša blagodat i građani imaju pravo na jeftinu struju. Jeftinu struju možete nadoknaditi iz naše privrede koja troši manje od četvrtine struje i izvoza koji iznosi nešto više iznad 30 posto. Znači, tamo morate relocirati cijenu koju želite rasteretiti sa građana", ukazao je u razgovoru za BHT1.

Tvrdi da je entitetska vlada koju je on vodio cijenu struje nadoknađivala na izvoznoj struji.

"Kada je cijena bila lošija, mi smo proizvodili više uglja i kupovali ugalj iz privatnih izvora. Tako smo izbjegavali poskupljenja na domaćem tržištu", dodaje.

Novalić je konstatovao da se aktuelna vlada odlučila za lakši potez, a to je poskupljenje struje privrednicima. Objašnjavajući zašto misli da je to lakši potez, istakao je da rast cijene izvozne struje nosi sa sobom neke probleme, kao što su pregovori s rudarima da kopaju više uglja.

Također uvjerava da problemi u poslovanju Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH) nisu postojali dok je on bio premijer. Pozvao je aktuelnu vladu da primijeni mjere koje je primjenjivala njegova vlada.

"Osam godina stanovništvo nije čulo da imamo problem uglja ili problem struje. Imalo je struju po istoj cijeni i sada odjednom postoji problem. Znači, neka ponove to što smo mi radili i sve će biti u redu. Glupo je da osam godina nemate taj problem i sad odjednom osam mjeseci ima. Taj problem nije postojao, imali smo profite svake godine", tvrdi.

Minimalna plata

Osvrnuo se i na nedavno obećanje aktuelne vlasti u FBiH da će minimalna plata porasti sa 596 na 1.000 KM. Za njega je minimalna plata ekonomsko, a ne političko pitanje. Obratio se i entitetskom ministru razvoja, poduzetništva i obrta Vojinu Mijatoviću (SDP) koji je najavio rast minimalne plate na 1.000 KM od 1. januara sljedeće godine.

"Ja se bavim ekonomijom, a gospodin Mijatović je isključivo političar. Rekao je nešto što godi ljudima. Da to može tako, trebao je reći da minimalna plata bude 2.000 KM. Sama minimalna plata, to možda Mijatović ne zna, provučena je kroz 30 zakona i određuje sve druge plate", naglasio je.

Istakao je da je vlada Nermina Nikšića (SDP) propustila priliku da već poveća minimalnu platu na 700 KM te je ponovio da je minimalna plata ekonomsko pitanje koje regulira Svjetska banka.

Neradna nedjelja

Tema razgovora s Novalićem bila je i namjera Nikšićeve vlade da radnicima u trgovini zakonski bude zagarantovano da nedjeljom neće raditi.

"To gledam sa strane ekonomije. Postoji Zakon o radu prema kojem radna sedmica traje 40 sati, a ne kaže se gdje i kad. Imate sedmično dva dana slobodna. Sve ostalo je prekovremeni rad i on se plaća kao prekovremeni rad. Dolazim iz fabrike koja je radila i za Novu godinu i vikende. Navikao sam i na rad vikendom tako da za mene ne predstavlja neki jeres rad vikendom. Bitno je da radnik radi 40 sati i ne više od toga, da ga ne iskorištavaju", rekao je.

Prema njegovim riječima, ko svoju robu može dominantno prodati subotom i nedjeljom, neka radi tada, a neka ne radi ponedjeljak ili utorak kada je promet najmanji.

"Ko može da ne radi (nedjeljom), neka ne radi. To bih prepustio tržištu", dodaje.

"Respiratori"

Novalić je u predmetu "Respiratori" nepravosnažno osuđen na četiri godine zatvora. Ponovio je da je riječ o političkom procesu te objasnio zašto nije došao na izricanje prvostepene presude.

"Taj slučaj je kreiran i jednom ćemo to sve otkriti jednom kada ovi akteri siđu sa scene, a to su ovi koji su sada na vlasti. Nisam došao (na izricanje presude) zato što to nije zakonska obaveza, dođem samo na ono što je zakonska obaveza. Nije mi ugodno doći i stresno je to. Nikada u životu nisam bio na sudu, ni za šta, kamoli za ovako krupnu stvar", naveo je.

Kako je kazao, morao bi biti oslobođen te da respiratori nisu kupljeni preko njega, već ih je kupio onaj ko je zakonski bio zadužen da ih kupi, a to je Civilna zaštita.

"Nisam mogao spriječiti da meni dođe neka poruka, došlo ih je stotine. Sve sam ih proslijedio Zavodu za javno zdravstvo. Tu je prekinuta moja uloga. Civilna zaštita je kupila respiratore", zaključio je Novalić.

Istakao je da sebe vidi kao entitetskim parlamentarcem koji radi na zaštiti marginalizovanih grupa u društvu.