Dva fonda
536

Novalić: Imamo dovoljno resursa da sve građane zaštitimo, ali moramo biti disciplinovani

D. Be.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić večeras je gostujući na FTV kazao je da zdravlje ima prioritet, ali da se uveliko radi i na ekonomskom segmentu te da građani ne trebaju biti uznemireni.

"Zdravlje ima prioritet i dok taj segment ne riješimo odnosno dok ne krene da pada broj zaraženih to mora ostati u žiži naše stvarnosti. Ali smi smo počeli i na ekonomskim efektima. Ovakav se problem pojavljuje prvi put na svijetu. Razumijemo zabrinutost naših građana", rekao je.

On je kazao da će zdravstvene ustanove imati finansijsku i svaku drugu pomoć. Što se tiče privrednih mjera, banke su danas uvele moratorij na plaćanje kredita u naredna tri mjeseca za fizička i pravna lica.

"Garantujemo građanima da imamo potencijala da izađemo iz ove krize. S mjerama smo počeli već u ponedjeljak. Centar interesa je zdravstvo, ali tu je i ekonomski segment“, kazao je.

"Riješili smo paušalce. Brzo ide formiranje dva fonda, u jednom sa čak 500 miliona KM koji treba stabilizirati situaciju u društvu. To je sigurnost za PIO, kamate i podršku svim biroima koji bi se mogli suočiti da moraju podržati sve ljude koji eventualno ostanu bez posla. Tu će nam pomoći MMF, Svjetska banka, a najavio se i EBRD...“, dodao je.

Novalić kaže da se FBiH može zadužiti bez problema jer ima dobar status kod međunarodnih partnera.

"Drugi je garantni fond koji može osigurati oko 400 miliona KM uz Razvojnu banku FBiH. Plus tu su i banke sa 100-200 miliona, a to je već milijarda KM. I to sve u skladu sa tržištem. Sredstva će biti dostupna onim kompanijama koje ne otpuštaju radnike“, naglasio je.

On je poručio građanima da ne trebaju biti zabrinuti i da FBiH ima dovoljno resursa da prebrodi krizu, da postoje značajne robne rezerve te da sve javne kompanije pružaju veliku podršku poput Elektroprivrede, Telecoma itd.