Sastanak u Doboju
77

Novalić i Višković: Nema mjesta panici, spremni smo odgovoriti na koronavirus

A. B.
U Doboju je održan sastanak predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, kao i institucija BiH o pojavi koronavirusa na kojem su se iznijeli planovi o preventivnom djelovanju, ali i informacije o trenutnoj situaciji.
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić naglasio je kako u BiH još nije identifikovan koronavirus te da nema mjesta panici i da su sve državne institucije i zdravstvene organizacije u stalnoj komunikaciji kao i to da je sve usmjereno ka sprječavanju širenja koronavirusa.

"Na ovom sastanku smo 'sabrali' sve faktore koje bi trebali servisirati u slučaju pojave koronavirusa u našoj državi te smo ustanovili načine na koji ćemo reagovati u tom slučaju. Svi dosadašnji testovi su bili negativni na koronavirus, ali jednog dana mogu biti pozitivni i u tom slučaju ne smijemo paničiti već moramo poduzeti sve da reagujemo kako treba. Svi su se državni mehanizmi na to fokusirali tako da nema mjesta panici čak ni ako se virus pojavi", pojasnio je Novalić.

Dodao je i to da su skoro svi klinički centri u BiH napravili izolatorije te da međusobno komuniciraju i sarađuju kako bi se što efektivnije reagovalo na suzbijanje i prepoznavanje koronavirusa.

"Procenti oboljelih i smrtnosti od koronavirusa pokazuju da nije dramatična situacija, ali moramo biti spremni da se to može dogoditi. Ukoliko do toga dođe Svjetska banka će nam priskočiti u pomoć sa sredstvima koja se ne mogu lako priuštiti na tržištu, a i državne institucije će reagovati i finansirati borbu protiv koronavirusa. Nema mjesta panici, ni za kupovinom lijekova i proizvoda po prodavnicama. Bitno je da se koordiniraju sva tijela i provode sve aktivnosti kako bi mogli na vrijeme djelovati", poručio je.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković je također naglasio kako se ne treba dizati panika među građanima BiH te da se svaka situacija može kontrolisati ukoliko se poštuju procedure i preporuke zdravstvenih institucija.

"Također radimo na tome da nas svi klinički centri obavijeste i odmah reaguju ukoliko se otkrije neki slučaj. Smatram da mogu svi da se izbore s tim, a trebali bi se u kliničke centre upućivati samo oni pacijenti koji imaju veće simptome. Visoke temperature i kašalj se mogu sanirati i u kućnim uslovima čak i u domovima zdravlja", dodao je Višković.

Dodali su da su sklopili dogovor s pomoćnicom ministrice civilnih poslova BiH u sektoru za zdravstvo Draženkom Malićbegović koja je prisustvovala sastanku da se nabave dodatne zaštitne maske za zdravstvene radnike te da u slučaju potrebe se pooštre mjere kada je riječ o graničnim prijelazima i propuštanju putnika iz ugroženih zemalja u BiH.

"Sastanak je bio neophodan i napravili smo dosta stvari i razmijenili bitne informacije između entitetskih vlada te uspostavili dobre odnose kako bi što efikasnije djelovali", zaključio je Višković.